Švicarska proširila listu rizičnih zemalja

Švicarska je ažurirala popis rizičnih zemalja koji na snagu stupa 8. kolovoza. Kao jedna od popularnih destinacija za odmor na popisu je Španjolska, bez Balearskih i Kanarskih otoka koji su s popisa isključeni.

Uz Španjolsku, nove rizične zemlje su Rumunjska, Singapur, Gvineja, Bahami, Rumunjska, Sao Tome i Principe, Singapur St Maarten. Na popisu rizičnih zemalja od 8. kolovoza više nisu Azerbejdžan, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nepromijenjeno na popisu rizičnih zemalja, od 8. kolovoza su: Argentina, Armenija, Bahrein, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Cape Verde, Crna Gora, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Eswatini (Svaziland), Gvatemale, Honduras, Irak, Izrael, Južna Afrika, Kazahstan, Katar, Kirgistan, Kolumbija, Kosovo, Kostarika, Kuvajt, Luksemburg, Maldivi, Meksiko, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Oman, Palestinsko područje, Panama, Peru, SAD – uključujući Portoriko i Djevičanske otoke, Saudijska Arabija, Srbija, Surinam te Otoci Turks i Caicos.

Za sve koji u Švicarsku doputuju iz tih rizičnih zemalja obavezna je desetodnevna karantena. Te se osobe moraju po dolasku u Švicarsku u roku od dva dana prijaviti kantonalnim vlastima. Prema izjavama nadležnih, kantoni provjeravaju osobe koje su u karanteni slučajnim odabirom. Ključno za karantensku obvezu je posjeta jednoj od rizičnih zemalja koje su na popisu u proteklih 14 dana na dan ulaska u Švicarsku.

Prema Federalnom uredu za javno zdravstvo (BAG), u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn je aktualno 36.108 laboratorijski potvrđenih slučajeva Covida-19. Novih prijavljenih slučajeva u četvrtak, 6. kolovoza je 181, dok je broj preminulih od Covid-19 1709.

Aplikacija SwissCovid može pomoći razbiti lance infekcije. U srijedu, 5. kolovoza, aplikaciju je aktivno koristilo 1,21 milijun građana.

Na OVOJ poveznici može se pratiti situacija o broju slučajeva, razvoju infekcija i smrti u Švicarskoj, a na OVOJ situacija u svijetu. (U nekim slučajevima ovdje su prikazane vrijednosti statističkog ureda kantona Zürich, koje su veće od BAG-ovih podataka).

Najvažnije vijesti o globalnoj borbi protiv pandemije mogu se pronaći na OVOJ poveznici.

srf.chbag/admin.ch

Autor


Ruža Studer
Više o autoru