6.2 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
15.5 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Švicarska – Početak školske godine, obveze maske u školi – Pregled po kantonima

Jučer je u prvim kantonima počela nova školska godina. Za neke učenike srednjih i strukovnih škola to znači obvezno nošenje maske. Kod odluke o obvezi nošenja maske kantoni su se podijelili. 

Škola je u ponedjeljak, 10. kolovoza nakon ljetnog odmora počela u jedanaest kantona. Mnogi kantoni predstavili su koncept zaštite kratko prije nego što je škola započela – i donijeli odluku je li potrebna maska. Ono što je u toj odluci jasno je činjenica da obaveza maske ne vrijedi u osnovnoj školi.

Međutim, to izgleda drugačije u gimnazijama i strukovnim školama. Obvezu maski propisali su kantoni Bern, Aargau, Jura, Lucern, Vaud, Valais, Neuchâtel, Ženeva, Basel-Landschaft i Schaffhausen. Ti kantoni od učenika srednjih i strukovnih škola traže da uz higijenske mjere i mjere udaljenosti nose masku. Uvjeti kod tih odluka su međutim različiti. 

Maske se mogu zatražiti i bez obveza

U raznim kantonima kao što su Zürich, Basel-Stadt, St. Gallen, Graubünden, Thurgau, Zug, Obwalden, Schwyz, Solothurn, Uri i dva Appenzella, maska ​​za sada nije obvezna. Ipak, i u većini ovih kantona, polaznici neće moći izbjeći korištenje maski u određenim situacijama, na primjer u situacijama kad se ne mogu pridržavati pravila daljine.

Pravila su različita i u nekim kantonima komplicirana. U kantonu Aargau primjenjuje se sljedeće: Ako je u učionici manje od 2,25 m2 po osobi, potrebna je maska. Slično je i u kantonu Basel-Landschaft. I ostali kantoni imaju određena pravila u situacijama ako se udaljenost ne može održati. Appenzell Ausserrhoden i Schwyz primjenjuju nošenje maske samo u posebnim slučajevima.

Razlike u kantonima i po pitanju troškova

“Tamo gdje se maske u školi moraju nositi, one bi trebale biti besplatno dostupne učenicima,” zahtijeva Lucius Hartmann, predstavnik učitelja gimnazija. “U usporedbi s ostalim troškovima koronske pandemije, to bi bilo razmjerno jeftino”, kaže on.

Ali i ovdje se pokazuje različitost kantonalnih odluka. Na području Bazela, na primjer, maske su osigurane besplatno. U kantonima Jura, Luzern i Schaffhausen, studenti se za maske moraju sami pobrinuti, unatoč općim propisima – drugim riječima, maske moraju platiti sami.

Pregled zahtjeva kantona za maskom (na njemačkom jeziku)

srf.ch / MD

POVEZANI ČLANCI

Najnovije