9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Rijeka Gacka u opasnosti! Zaustavimo zagađenje okoliša, pitke vode i ljudskih života u Lici!

Pozivamo čitatelje portala da svojim potpisom podrže inicijativu građana Perušića i pomognu sačuvati prirodne ljepote koje imamo!

Spasimo prirodne ljepote koje imamo i recimo zajedno NE namjeri tvrtke Grit Inter d.o.o. da se u halama bivše ciglane u Perušiću reciklira grit za pjeskarenje u količini od 40 tisuća tona godišnje.

Lokacija zahvata izgradnje i korištenja proizvodne hale nalazi se u mjestu Perušić u srcu Like, unutar osjetljivog područja namijenjenog zahvaćanju vode za ljudsku potrošnju Jadranski sliv, a u neposrednoj blizini zone zaštite izvorišta Gacke.

Budući da je grit izuzetno toksičan materijal, koji je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom svrstan u opasni otpad, potpuno je neprihvatljivo da se njegova prerada i recikliranje odvijaju u samom naselju, u blizini kuća, neposredno uz Perušićki potok i u blizini osjetljivog i dragocjenog eko-sustava rijeke Gacke. Prerada grita odvijala bi se u pogonu na propusnom krškom području gdje svaka ispuštena voda završava u podzemlju, u ovom slučaju gackom podzemlju, a u konačnici u slavinama – u Otočcu, Senju, Rabu, Loparu, Pagu, Novalji, Podgorju…

Grit je opasan otpad koji ugrožava prirodne resurse, vodu, tlo i zrak, te predstavlja opasan rizik za zdravlje i život ljudi – karcinogen je, nadražujući, toksičan, reproduktivno toksičan i mutagen. U slučaju akcidenta, zagađenje je trajno i nepopravljivo.

Podijelite ovaj članak i podržite ovu inicijativu građana Perušić. Vaš potpis pomoći će u očuvanju pitke vode i čistog okoliša, a protiv moguće ugroze ljudskih života i trajne devastacije očuvane prirode!

INICIJATIVA

POVEZANI ČLANCI

Najnovije