Najnovije vijesti Njemačka – Dvije hrvatske županije na listi rizičnih područja

Njemački institut za javno zdravlje kao rizične za širenje koronavirusa proglasio je od 20. kolovoza Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju.

Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na pogoršanu epidemiološku situaciju u ovim dijelovima Hrvatske, a ministarstvo se pritom poziva na procjenu državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch koji je dvije hrvatske županije proglasio područjima visokog epidemiološkog rizika.

Nakon što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj više tjedana bila povoljna, broj novozaraženih u posljednje vrijeme naglo raste. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji se bilježi više od 50 novih slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na Covid-19, a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji. Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama, a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati. Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

Očekuje se da će slovenska vlada danas staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana, morat će se vratiti najkasnije do kraja tjedna, najavio je jučer glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

hrt.hr
.