27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. studenoga 2020.

Radi usklađivanja s odredbama Izbornog zakona BiH, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini koji su se trebali održati 4. listopada 2020. g., održat će se 15. studenoga 2020. g.
Ambasada Bosne i Hercegovine obavještava sve državljane Bosne i Hercegovine koji borave u Švicarskoj Konfederaciji i Kneževini Lihtenštajn da su lokalni izbori 2020. godine raspisani Odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 7. 5.2020. godine bili zakazani za 4. listopada 2020. godine. Nakon donošenja Odluke o odgađanju izbora radi usklađivanja sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, određen je novi datum održavanja lokalnih izbora.

Novi datum održavanja lokalnih izbora određen je za 15. 11. 2020. godine.

Kako i gdje glasati na Lokalnim izborima u BiH 2020.

Glasačko pravo je moguće ostvariti glasanjem:
glasanjem na biračkom mjestu u mjestu prijave prebivališta
glasanjem u diplomatsko – konzularnom predstavništvu
glasanjem putem pošte

Glasanje na biračkom mjestu u Bosni i Hercegovini održat će se 15. studenoga 2020. godine direktnim glasanjem u BiH na glasačkom mjestu birača.

Za glasanje u Diplomatsko konzularnom predstavništvu potrebno je prijaviti se putem obrasca PRP1 ili PRP2 i naglasiti namjeru glasanja putem DKP-a. Ukoliko se ne stvore uslovi za glasanje putem DKP-a, glasački listići će biti dostavljeni na adresu putem pošte i na taj način, putem pošte, ostvarit će se biračko pravo .

Za glasanje putem pošte potrebno je prijaviti se putem obrasca PRP1 ili PRP2 i naglasiti namjeru glasanja putem pošte. Nakon prosljeđivanja obrazaca (u kojima je navedeno glasanje putem pošte) na mail adresu: prijavapp@izbori.ba, glasački listići će biti dostavljeni na kućnu adresu.

PRP1 i PRP2 Obrasci

PRP1 obrazac se popunjava ako se glasa prvi put i u cilju registracije glasača navedeni obrazac se mora proslijediti putem maila: prijavapp@izbori.ba, do 31.08.2020. godine

PRP2 obrazac se popunjava ukoliko se glasa u DKP (diplomatsko -konzularnom predstavništvu) ili putem pošte, i navedeni obrazac se mora proslijediti putem maila:prijavapp@izbori.ba, do 31.08.2020. godine.

Obrasci se mogu preuzeti OVDJE.

NAČIN GLASANJA UKOLIKO SE NALAZITE IZVAN BIH

1. Provjeriti na stranici Centralne izborne komisije: https://www.izbori.ba/ (upisujući tražene podatke) u podnaslov »Da li ste registirani« status registracije.
Ukoliko se nakon upisa podataka imena i prezimena i JMB pojavi da osoba nije registrovana a nalazi se izvan BiH (npr. nedavno napunila 18 godina ili prvi put glasa) potrebno je popuniti obrazac PRP1 i PRP2. Ukoliko je osoba registrovana a nalazi se izvan BiH potrebno je popuniti obrazac PRP2.

2. Nakon izvršene provjere osoba koja nije registrovana, prvi put glasa putem DKP ili pošte treba:

  • Štampanim slovima popuniti obrazac PRP1 i PRP2
  • Popunjen obrazac treba potpisati kao na BiH važećem dokumentu
  • Napraviti kopiju važećeg BiH dokumenta sa slikom (pasoš BiH, lična karta ili vozačka dozvola)
  • Popunjen PRP1 i PRP 2 obrazac sa kopijom važećeg BiH dokumenta sa slikom (pasoš BiH, lična karta ili vozačka dozvola) skenirati i poslati sve zajedno na mail: prijavapp@izbori.ba
  • U mail-u obavezno dostaviti lične i kontakt podatke podnosioca zahtjeva

ROK za slanje PRP1 i PRP 2 je do 31.08 2020. godine.

3. Nakon izvršena provjere osoba koja je registrovana treba:

  • Štampanim slovima popuniti obrazac PRP2
  • Popunjen obrazac treba potpisati kao na BiH važećem dokumentu
  • Napraviti kopiju važećeg BiH dokumenta sa slikom( pasoš BiH, lična karta ili vozačka dozvola)
  • Popunjen PRP1 i PRP 2 obrazac sa kopijom važećeg BiH dokumenta sa slikom (pasoš BiH, lična karta ili vozačka dozvola) skenirati i poslati sve zajedno na mail: prijavapp@izbori.ba
  • U mail-u obavezno dostaviti lične i kontakt podatke podnosioca zahtjeva

ROK za slanje PRP1 i PRP 2 je do 31.08 2020. godine.

4. Nakon prosljeđivanja dokumentacije izborni material (glasački listići) će biti dostavljen na kućnu adresu sa potrebnim uputstvima.
Glasački material treba popuniti čitko, u skladu sa uputstvima spakovati u kovertu i odmah poslati poštom na adresu CIK-a .

VAŽNA NAPOMENA

Sa istog e-maila je moguće poslati više zahtjeva uz obavezno navođenje kontakt podataka svih osoba kako bi Centralna izborna komisija mogla stupiti u kontakt sa osobama koje su predale zahtjev.

Potrebno je proslijediti potpunu i tačno popunjenu dokumentaciju CIK-u jer se nekompletna dokumentacija neće uzeti u obzir.

Provjeru registracije na stranici CIK-a i obrasce PRP1 i PRP2 moguće je preuzeti i popuniti u Ambasadi BiH u Bernu ili dostaviti na mail ambasade: amb.bern@mvp.gov.ba

Ukoliko to želite, obrasci će se, uz kopiju važećeg dokumenta BiH sa slikom, putem ambasade proslijediti na adresu: prijavapp@izbori.ba

Kontakt osoba u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Bernu je Azra Popović, I Sekretar tel: 031 351 10 54, 031 351 10 52 i mob. 079 613 76 03.

Kontakt Info

Sve informacije o načinu glasanja kao i potrebne obrasce sa uputstvima možete potražiti na stranici Centralne izborne komisije: https://www.izbori.ba/ tel: 387 33/251-333 i 387 33/251-334 a popunjene obrasce prosljeđivati na adresu: prijavapp@izbori.ba.

izbori.ba

POVEZANI ČLANCI

Najnovije