Podržimo inicijativu Kluba Sinjana Zagreb da Marko Veselica dobije svoju ulicu ili trg u ZagrebuU sklopu inicijative za imenovanje trga ili ulice imenom dr. sc. Marka Veselice u Gradu Zagrebu, Klub upućuje molbu za podršku svim Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu.

‘Obzirom da 2021. godine slijedi velika i važna obljetnica za cijelu Hrvatsku  – 50 godina Hrvatskog proljeća, mišljenja smo da bi Grad Zagreb do tada trebao biti počašćen imenovanjem trga ili ulice imenom Marka Veselice, velikana hrvatske političke misli i djela’, poručuju iz Kluba.

Kao prvooptuženi u sudskim procesima održanim nakon hrvatskog proljeća 1972., dr. sc. Marko Veselica osuđen je od strane komunističkog režima na sedam godina strogog zatvora. 1981. zbog intervjua u Der Spiegelu u kojem je ukazao na neravnopravan položaj hrvatskog naroda, osuđen je na još jedanaest godina zatvora i četiri godine zabrane javnog istupanja. Od ukupno osamnaest godina zatvorske kazne, dr.sc. Marko Veselica je u zatvorima Stara Gradiška i Lepoglava proveo gotovo dvanaest.

Njegova žrtva prepoznata je i od strane neprofitne organizacije za zaštitu i očuvanje ljudskih prava Amnesty Internationala koji mu je zbog svog miroljubivog djelovanja i godina provedenih u zatvoru zbog isključivo izgovore riječi dao status „osuđenikom savjesti Planete Zemlje” za 1976. /1977. godinu, a zbog njegove borbe za slobodu, pravdu i dobro, hrvatski narod ga naziva „hrvatskim Mandelom“.

Njegovanje uspomena na borce za hrvatsku samostalnost i prepoznavanje žrtve podnijete u svrhu ostvarenja hrvatskog sna neizbrisiv su dio nacionalne memorije hrvatskog naroda i bitna sastavnica njegovog očuvanja.

Podržavamo ovu inicijativu i apeliramo na naše čitatelje da podrže inicijativu svojim potpisom na besplatnoj platformi putem OVE poveznice.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru