9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
14.4 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Sabor: Zakon o strancima upućen u drugo čitanje

Hrvatski sabor u drugo saborsko čitanje uputio je nekoliko zakonskih prijedloga, među kojim i prijedlog Zakona o strancima po kojem se više neće utvrđivati godišnja kvota za zapošljavanje stranaca.

Taj zakon podijelio je oporbene saborske klubove i dok jedni tvrde da ugrožava hrvatske građane, drugi drže da bi trebao biti još otvoreniji.
Predloženi zakon o strancima predviđa da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, te da će se poslodavci moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca.

Poslodavci će tako biti u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca prethodno zatražiti od HZZO-a provedbu testa tržišta, odnosno oni će pokušati pronaći radnu snagu na hrvatskom tržištu. Tek u slučaju da nema radnika na domaćem tržištu poslodavcima će se odobriti zahtjev za zapošljavanje stranaca.

Jedna od novina zakona je i propisivanje mogućnosti reguliranja privremenog boravka tzv. digitalnim nomadima, odnosno strancima koji obavljaju poslove digitalnim putem za inozemne poslodavce.

U drugo saborsko čitanje upućen je prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora kojim se osigurava jednakopravni položaj svih zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora, te ubrzava postupak upućivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora.

U drugo čitanje i izmjene Zakona o osobnoj iskaznici

I izmjene Zakona o osobnoj iskaznici upućene su u daljnju saborsku proceduru  kojima će se od kolovoza iduće godine izdavati nove iskaznice. Sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije, nove osobne iskaznice će na posebnom čipu sadržavati biometrijske identifikatore u obliku prikaza lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Uz to, nova osobna iskaznica će na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku RH otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

U drugo čitanje upućene su i izmjene Zakona o zaštiti od buke kojima se predlažu mjere čiji je cilj spriječiti nastajanje emisije prekomjerne buke, odnosno smanjiti postojeće razine buke na dopuštene razine, kao i Zakon o upućivanju radnika u Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni.

vijesti.hrt.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije