6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Ukida se viza za SAD

Od kraja devedesetih hrvatski građani priželjkuju ukidanje viza za SAD. Nakon ulaska u EU Hrvatska je bila jedna od pet zemalja članica kojima je i dalje trebala viza za SAD.

Hrvatska je napokon uspjela ostvariti i posljednju zadaću na svom putu prema ukidanju viza za putovanja u Sjedinjene Američke Države. Konačna prepreka za ukidanje viza bilo je izdavanje 2000 dodatnih viza ovog mjeseca.

Izvori u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova otkrili su da je taj kriterij sada zadovoljen pa će godišnja razina odbijenih zahtjeva biti manja od 3%. Udovoljavanje ovoj brojci bilo je komplicirano smanjenjem putovanja zbog pandemije. Stoga su, uz potpuno otkrivanje američkim kolegama, dijelovi hrvatske vlade pristupili organiziranju potrebnog broja prijava. Zatražili su pomoć hrvatske poslovne zajednice i članova unutar nje koji su bili sigurni da će podnijeti uspješne prijave.

Sljedeći petak američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u Hrvatsku. O konačnim detaljima ukidanja viza razgovarat će njegov prateći tim i premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, koji će se sastati s njim u Dubrovniku.

Službena najava da Hrvatima ne treba viza za SAD od 2021. mogla bi uslijediti čim završi posjet američkog državnog tajnika, a sporazum o ukidanju viznog režima mogao bi biti potpisan već na proljeće.

Dvostruko oporezivanje

No vize, koje su uvijek u fokusu javnosti, samo su dio šireg paketa koji bi se trebao zaključiti s Amerikancima. Hrvatska, primjerice, radi na ukidanju dvostrukog oporezivanja od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, a prije nekoliko dana nacrt tog sporazuma koji će uvelike olakšati rad gospodarskom sektoru dostavljen je ministru financija Zlatku Mariću.

Dohvati li Hrvatska svoj cilj za smanjenje odbijenica do 30. rujna, sljedeće godine će se finalizirati oba sporazuma, i to bez obzira na to tko će nakon američkih izbora tada sjediti u Bijeloj kući.

hia.com.hr  /  travel-advisor.eu

POVEZANI ČLANCI

Najnovije