29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

DESTINACIJA LIKA UVRŠTENA MEĐU TOP 100 SVJETSKIH ODRŽIVIH ZELENIH DESTINACIJA

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima je i destinacija Lika.

Klaster Lika Destination od svog je osnivanja vođen filozofijom održivog razvoja (Smart Sustainable Destination), a osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Kvalitetna suradnja s 8 zaštićenih prirodnih područja među kojima su čak 3 od 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj, formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend – Lika Quality, otvaranje novih tržišta i poticanje na povećanje lokalne proizvodnje te brojni projekti u domeni destinacijskog, kulturnog i održivog turizma samo su dio onoga na čemu Klaster Lika Destination radi od prvog dana, kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika.

Stoga ni ne čudi kako je destinacija Lika upravo zahvaljujući prijavi Klastera Lika Destination po prvi put uvrštena među TOP 100 održivih zelenih destinacija svijeta za 2020. godinu. Ova prestižna nagrada dokaz je destinacijskog razvoja u ispravnom smjeru, u skladu s najnovijim svjetskim trendovima.

Destinacija Lika zadnjih godina postaje sve prepoznatljivija na turističkom tržištu, a ovaj certifikat samo je još jedan dokaz kako Klaster Lika Destination kvalitetno radi na promociji destinacije i razvoju po principu održivog razvoja.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi organizacija Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia and GLP Films koja se održava već 6. godinu zaredom kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim primjerima destinacija, kao nadahnjujući primjeri drugima. Kako kažu iz ocjenjivačkog TOP 100 Green Destination tima, ove je godine izbor više nego ikad bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije prilikom prijave. Odbor za TOP 100 također naglašava da odabir liste TOP 100 ne znači da je destinacija održiva već da ulaže dobre napore i obećava napredak. Potpuno održiva destinacija ne postoji.

Popis TOP 100  održivih zelenih destinacija za 2020. godinu bit će dostupan na web mjestu Green Destinations. TOP 100 sudionika pozvano je da budu predstavljeni u Good Travel Guide, omogućavajući im da ispričaju svoje priče o održivosti zainteresiranim putnicima.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije