8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Na tribini u St. Gallenu – Mi Hrvati

Donosimo osvrt na utakmicu Švicarska – Hrvatska i utiske jednog navijača.

Budući da je aktualna situacija u Švicarskoj ali i svijetu neizvjesna radi pandemije koja hara, s nestrpljenjem smo dočekali povratak na tribine. I nije to bio bilo kakav povratak, već veličanstven u kojem smo imali priliku gledati i bodriti naše vatrene. Bila je to, kad su u pitanju navijači domaća utakmica za Vatrene.

Kada smo skoro izgubili nadu da ćemo sa tribina pratiti utakmicu Švicarska – Hrvatska, krovna nogometna organizacija UEFA dozvolila je navijače na tribinama pet dana prije same utakmice. Bilo je to pet dugih dana. Prvi dani su bili najgori jer nismo znali hoće li biti dovoljno ulaznica. Od 17 300 mjesta na stadionu u prodaji bilo samo 5 000 ulaznica koje su doslovce planule za jedan dan.

Na sam dan odigravanja utakmice vrijeme baš i nije bilo obećavajuće, ali to nas nije posebno brinulo, brinulo nas je hoće li vatreni prekinuti niz i konačno pobjediti nepobjedive Švicarce?!

Okupljanja navijača odvijala su se na raznim mjestima, a možda najpoznatije mjesto bio je hrvatski klub HŠD Ban St. Gallen, koji se nalazi desetak minuta od stadiona pa je bio idealno mjesto nabrusiti glasnice pred samu utakmicu.

Dolazak na stadion Kybunpark nije bilo iznenađenje. Stadion je bio u kockicama, našim barjacima i transparentima ukrasili smo tribine – jer to smo jednostavno „Mi Hrvati“.  Uz takve ukrase i pjesmu naša reprezentacija jednostavno je morala pobjediti.

I prvi pogodak kojim su poveli Švicarci bio je u znaku nas Hrvata jer je pogodak postigao Mario Gavranović, igrač GNK Dinamo Zagreb. Ipak, brzo smo mu zaboravili taj pogodak jer je Josip Brekalo postigao pogodak za izjednačenje i podigao na noge navijače, koji su pjevali i navijali bez obzira što smo u jednom trenutku rezultatski gubili.

U drugom poluvremenu izjednačene utakmice, Hrvatska je ipak bila mrvicu bolja od Švicaraca i bilo je samo pitanje kada će doći do pogotka, koji smo svi priželjkivali. Dogodilo se to u 65. minuti utakmice kad je Mario Pašalić postigao je taj pogodak i usrećio gotovo 4000 hrvatskih navijača u St. Gallenu. Među navijačima je bilo puno članova novosonovane udruge navijača „CFE – Mi Hrvati“. Od tog trenutka nisu se štedila grla, znali smo da na krilima našeg navijanja i pjesme repka može izdržati do kraja i upisati prvu pobjedu protiv vrlo motiviranih i nogometno neugodnih Švicaraca.

Treće poluvrijeme nastavilo se uz hrvatsku pjesmu u HŠD Ban St. Gallen gdje su nas domaćini odlično prihvatili i ugostili na čemu im se autor zahvaljuje s ovog mjesta.

Mali nedostatak utakmice bio je raširenost naših navijača na cijelom stadionu pa se nije moglo sinhronizirano navijati. Nnadamo se da će do sljedećih utakmica pandemija koronavirusa biti prošlost i da će Hrvati u Švicarskoj do tada imati brojčano jaku navijačku udrugu „Mi Hrvati“, koja će pratiti sve hrvatske sportaše, koji će nastupati u Švicarskoj.

Za portal Moja Domovina; Stjepan Špehar

POVEZANI ČLANCI

Najnovije