Gdje si bio 22. 3. 2020?U Ilici…

Dok pijem jutarnju kavu, nakon dugotrajne renovacije stana, prisjećam se jutra prije nekoliko mjeseci kad je moj dom bio uništen.

Doslovno…

Moj dom posljednjih 40. godina, danas i dom mog djeteta u nekoliko sekundi prestao je biti mjesto sigurno za život nakon što me onog jutra probudila nestvarna tutnjava koju je stvorio potres.

Samo godinu dana prije renovirala sam stan u kojem sam se rodila i svoju ušteđevinu uložila da moj životni prostor zabljesne novim sjajem.

Ono čega se sjećam je kako u piđami stojim nasred Ilice, a pored mene jedan policajac pita drugoga: Što da sad napravimo?

Došla je jesen i grad još uvijek podsjeća na dan kad je Ilica prestala biti ono što je meni bila. Ilica je postala ulica ruševina i ljudi koji u panici hodaju i nisu sigurni što im je činiti.

Uočavaju se urušeni krovovi, napuštene zgrade, prazne škole koje su dobile oznaku “crveno” jer su trajno neprikladne za upotrebu, a ispred mnogih zgrada još uvijek stoji hrpa smeća koje se spušta sa urušenih tavana.

Klaićeva dječja bolnica i dalje je oštećena, zid u ordinaciji moje doktorice opće prakse je pred urušavanjem.

Strogi centar je relativno ušminkan, šareni izlozi odvraćaju pažnju sa fasada koje su i dalje oštećene. Većina nije svjesna koliko stanova je napušteno jer pretežno starije stanovništvo nije u mogućnosti uložiti u temeljitu renovaciju svojih domova.

Nisu to samo stanovi, već i poslovni prostori tvrtki koje su radi oštećenja trajno neupotrebljivi ili zahtjevaju renovaciju koja nije uklopiva u budget.

Renoviraju se zgrade sudova, banaka i ponekih odjela gradskih bolnica, ali s dolaskom jeseni sve se više nazire kako se 200 metara od glavnog gradskog trga nije gotovo ništa promijenilo.

Zakon o obnovi je izglasan ali i dalje nije ništa realizirano niti se vidi njegovo djelovanje.

Novine ne pišu kako daljnja podrhtavanja tla kojih se dogodilo više tisuća nakon glavnog potresa i dalje pogoršavaju oštećenja koja nisu odmah sanirana i samim time renovacija u budućnosti postaje kompleksnija. U slučaju eventualnog novog potresa naoko solidna zgrada može biti urušena do temelja.

O posljedicama potresa malo se govorilo jer se dogodio usred aktualne pandemije COVID-19, što je stvorilo dodatno užasnu atmosferu koja je vladala nakon potresa.

Niti danas potres nije dovoljno aktualna tema. Prema riječima stručnjaka potrebna je temeljita i stručna obnova koja će jako dugo trajati, a meni se čini da nismo niti 20% zagazili u problematiku.

Često čujem komentare prolaznika koji su u Centar došli u shoping ili frizeru: Tko im je kriv kad nisu ulagali u svoje stanove i renovirali krovove i fasade! Ne bi živjela u Centru ni da mi netko plati!

Zgrade iz pričuve financiraju redovitu renovaciju krovova, fasada i dimnjaka, a vlasnici stanova i poslovnih prostora u svom trošku trebaju održavati svoje nekretnine.

Treba imati na umu da je mnogim stanovima i poslovnim prostorima upravo vlasnik Država i Grad, koji radi zapuštenosti i neodržavanja uništavaju infrastrukturu cijelih objekata čiji su sastavni dio. Neki su desetljećima prazni, samo oko moje zgrade takvih je desetak.

Živjeti u Centru mnogima je stvar prestiža. U potresu su stradali neki od luksuznijih stanova i zgrada radi rušenja nosivih zidova i ugrožavanja statike, što je stvar zanemarivanja ikakve građevinske struke i u konačnici legalnosti takvih zahvata, prilikom inicijalne renovacije nakon kupnje nekretnine.

Ovaj potres razotkrio je puno toga, a i još uvijek otkriva…

Najviše od svega otkriva kako je potrebno konačno krenuti u temeljitu renovaciju, jer će s vremenom šteta postati još veća.

Otkriva nepridržavanje Zakona o gradnji, otkriva nekvalitetu gradnje koja je mahom prepuštena “divljim” građevinskim tvrtkama… otkriva kako se u muci prepoznaju prijatelji i oni koji vole svoj grad i svoju zemlju…otkriva isto tako i one koji o tome samo pričaju.

Ne želimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je potres bio samo mrvicu jači… Samo 0,3 Richtera više, najvjerojatnije bi odjeknulo svijetom kroz vijest o uništenju glavnog hrvatskog grada elementarnom nepogodom.

Godina se bliži kraju, a samim time i 22. 3. kad će biti godišnjica najveće tragedije u zadnjih 25. godina hrvatske povijesti.  Povijesti o kojoj govorimo samo mi koji smo toga jutra, 22. 03. 2020 bili ovdje.