Promocija Leksikona hrvatskoga iseljeništva i manjinaHrvatska matica iseljenika  i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar pozivaju na svečano predstavljanje Leksikona hrvatskoga iseljeništva i manjina  koje će se održati u srijedu 21. listopada 2020. u 13 sati u multimedijalnoj dvorani Kluba Matis u HMI-ju na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu.

Uz uvodne riječi dvojice sunakladnika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika profesora Mije Marića i ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željka Holjevca, govorit će recenzenti i predstavljači ovog jedinstvenog leksikografskog pothvata: prof. dr. sc. Vladimir P. Goss, prof. dr. sc. Dinko Šokčević i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić, te urednici dr. sc. Ljiljana Dobrovšakprof. dr. sc. Vlado Šakić. Prigodni glazbeni program izvest će kantautorica Elis Lovrić.

Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina sveobuhvatno je leksikografsko djelo opsega 1096 stranica s 3464 natuknice koje donosi jedinstven opis fenomena hrvatskih migracija u razdoblju od novoga vijeka sve do suvremene mobilnosti s posebnim naglaskom na migracije u 19. i 20. stoljeću. Posrijedi je referentno djelo koje će vas zadiviti  leksikografskim blagom sažetim iz građe relevantne za hrvatski nacionalni korpus i kulturu izvan domovine, uključujući pokrete, organizacije, događaje i ljude iz 45 zemalja svijeta.

Broj uzvanika je ograničen u skladu s odlukom lokalnog stožera Civilne zaštite grada Zagreba na 50 osoba, a dozvolu za promociju HMI će zatražit 5 dana ranije – kako je propisano dana 12. X. 2020.

Mole se zainteresirani da svoj dolazak zbog epidemioloških mjera prijave najkasnije do 19. listopada do 12 sati putem e-maila: ured.ravnatelja@matis.hr

Promocija će se prenositi uživo i na facebooku HMI.