Švicarska – Zadnjih dana 17.440 novih slučajeva

Švicarski federalni ured za javno zdravstvo izvijestio je danas o 17.440 novih slučajeva koji su bili pozitivni na koronavirus u posljednjih nekoliko dana.

Ured za javno zdravsto (BAG) uključuje kasne prijave iz prethodnog tjedna i od vikenda.

To znači da prosjek od zadnjih 7 dana  iznosi 5289 inficiranih osoba. To je 100 posto više nego prethodnog tjedna. Ured upozorava da se trend inficiranih snažno povećava na vrlo visokoj razini.

Prosječna pozitivna stopa u trajanju od 7 dana trenutno iznosi 22,3 posto. To znači da je od 100 testova prosječno 22 testa bilo pozitivno te da je prekoračen kritični prag od 5 posto. Prema WHO-u, rizik se sada povećava a prijavljeni broj slučajeva ne pruža pouzdanu sliku o širenju virusa. Ako se broj prijavljenih slučajeva nastavi povećavati, ali se više u isto vrijeme ne testira, vjerojatan je veći broj inficiranih, neprijavljenih slučajeva. Volumen testa u prosjeku od 7 dana iznosi 24.485 testova dnevno, uspoređujući s prethodnim tjednom porasla je za 38 posto.

BAG je prijavio 37 novih preminulih. Prijem u bolnicu u prosjeku je 64 osoba po danu u zadnjih 7 dana. To je 13 posto više nego prethodnog tjedna.

Kantoni su prijavili 1.387 osoba koje se liječe u bolnici zbog Covid-19. To je čak 64 posto više od prethodnog tjedna.

Tim je Švicarska trenutno premašila saveznu granicu od 60 novih infekcija na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Vlada je najavila da će, prema planu Federalnog vijeća u srijedu objaviti nove mjere.  

Autor


Ruža Studer
Više o autoru