Danas – Svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva

Nakon tri i pol godine otvara se vukovarski Vodotoranj – simbol otpora koji je Hrvatsku ujedinio u ratu i u miru.
Simbol hrvatskog zajedništva bit će svečano otvoren prigodnim koncertom, ali bez nazočnosti javnosti i može se pratiti uživo danas, 30. listopada 2020. godine od 17:30 sati.

„Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Smatramo kako je zdravlje građana na prvome mjestu te nismo ni na koji način željeli da ovakva radosna prigoda ima neželjene posljedice širenja koronavirusa”, pojašnjavaju iz Grada Vukovara razloge što će svečanost otvorenja Vodotornja proći bez mogućnosti da i građani budu nazočni tom događaju.

Oni koji budu zainteresirani da ipak pogledaju pripremljeni program, moći će to učiniti online te program pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o., kao i putem službenih Facebook stranica Grada Vukovara, gradonačelnika Ivana Penave, zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka i zamjenice Ivane Mujkić  ili na nekoj od lokalnih televizija: Televizija Slavonije i Baranje, Plava Vinkovačka, Plava televizija, Osječka televizija, Laudato TV

Ukoliko ne možete otvorenje pratiti uživo, snimku prijenosa možete pogledati na sljedećim televizijama:
Z1 televizija, Zagreb – petak, 30. listopada 2020. u 20:00 sati
Televizija Jadran, Split – petak, 30. listopada 2020. u 21:05
Diadora TV, Zadar – subota, 31. listopada 2020. u 10:30
Tv nova, Pula – nedjelja, 1. studenoga 2020. u 16:00 sati
Radovi na obnovi Vodotornja, izgrađenog još 1968. godine i visokog 50 metara, započeli su u svibnju 2017. godine, a bilo je predviđeno da završe do kraja 2018. uz predviđenu procjenu troškova od oko 20 milijuna kuna i zapošljavanje 15-tak osoba koje će raditi na održavanju Vodotornja te na njegovom predstavljanju posjetiteljima. Zbog stanja operative i grešaka na projektu, kako je na jednoj od konferencija za novinare detektirao razloge kašnjenja u dinamici radova gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, obnova se međutim odužila sve do jeseni 2020. godine.

U sklopu Vodotornja memorijalna soba, staza i vidikovac

Obnova Vodotornja je na kraju koštala 46 milijuna kuna od kojih je kroz donacije prikupljeno 39 milijuna kuna. Posjet obnovljenom i preuređenom Vodotornju oko kojega se nalazi memorijalno područje, započinje memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe iz koje se memorijalnom stazom uspinje do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Na Vodotornju se nalazi čak 640 vidljivih ratnih rana, ali unatoč silini napada i svakodnevnog granatiranja srpskih i JNA snaga, vukovarski Vodotoranj ‘odbio se srušiti’. Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a u akciju prikupljanja donatorskih sredstava za obnovu uključilo se više od 7.000 Hrvata iz iseljeništva, građani Hrvatske te brojni hrvatski gradovi, općine, županije i tvrtke. Na sjednici u Vukovaru 2016. godine hrvatska Vlada osigurala je za obnovu Vodotornja 18,5 milijuna kuna.

Građani će Vodotoranj moći posjetiti u subotu, 31. listopada kada će vukovarski Vodotoranj otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje iz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

facebook Ivan Penava