Slovenija uvela strože mjere koje su na snagu stupile 13. studenoga

Zbog visokog porasta zaraze koronavirusom i velikog broja preminulih, slovenska Vlada usvojila je izmjene i dopune pravilnika o privremenom ograničenju kretanja i okupljanja ljudi.

U Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o privremenom djelomičnom ograničenju kretanja osoba i ograničenju ili zabrani okupljanja ljudi radi sprečavanja infekcija SARS-CoV-2, koji je 13. 11. stupio na snagu, Vlada je donijela nove mjere. 

Zatvaraju se sve trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine te se obustavlja javni prijevoz. Neće se odvijati ni vožnje u autoškolama.

Zabranjena su i sva okupljanja, osim članova iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Vjenčanja su moguća, ali uz prethodnu dozvolu ministarstva rada.

Dosadašnje mjere poput ograničenja kretanja unutar općine produljuju se za još 14 dana.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je i promjene u graničnom režimu koje će vrijediti od ponedjeljka, 16. studenoga. Više se ne dopuštaju iznimke da se vikendima ili unutar 48 sati može izaći i ući u Sloveniju bez negativnog testa ili karantene.

Zabranjuje se i odlazak na poljoprivredno zemljište u susjednu zemlju kao i posjeti članova uže obitelji iz EU-a ili područja Schengena unutar 72 sata.

Tranzit

Tranzit iz jedne države u drugu preko teritorija Republike Slovenije je moguć, ali pod pretpostavkom da će osoba moći napustiti teritorij Slovenije zbog mjera susjednih država.

Osoba mora napustiti Sloveniju u roku od dvanaest sati, a ruta mora biti završena bez nepotrebnog i nepotrebnog zaustavljanja i napuštanja tranzitne rute.

Putnici mogu na putu obavljati samo hitne tranzitne zadatke, poput punjenja gorivom, zaustavljanja zbog fizioloških potreba i ne smiju prespavati.

Osoba u tranzitu mora imati valjanu putnu ispravu, uključujući vizu ili boravišnu dozvolu kada je to potrebno, a dokument o svrsi i odredištu tranzita moraju predati samo stanovnici zemalja koje nisu članice EU-a. Za EU je dovoljna valjana putna isprava.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru