14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Švicarsko Nacionalno vijeće traži novčane kazne za osobe koje odbijaju nositi maske

Nakon što je Vlada donijela odluku da se ponovno uvede kazna za kršenje zakona i mjera, Nacionalno vijeće prihvatilo je taj prijedlog. Kome prijeti novčana kazna? Donosimo odgovore na najvažnija pitanja.

Što je točno odlučilo Federalno vijeće?

Federalno vijeće odlučilo je parlamentu predložiti prilagodbe zakona Covid-19. Između ostalog, predlaže izmjenu Pravilnika o Zakonu o novčanim kaznama. Kršenja, poput obveze nošenja maske za lice sada bi trebala biti kažnjiva u upravnom novčanom postupku – kao kod parkirališne kazne. Te kazne bi se mogle uvesti najranije početkom 2021. godine. Protiv izmijenjenog zakona može se pokrenuti referendum.

Mogu li se trenutno osobe koje krše mjere biti kažnjene novčanim kaznama?

Ne. Trenutno osobu koja krši propise o koroni policija ne može kazniti novčanom kaznom na licu mjesta. Policija može pokrenuti kazneni postupak. Za vrijeme “izvanredne situacije” koju je u proljeće proglasilo Savezno vijeće, policija je mogla koristiti manje birokratsku varijantu regulatornih kazni. Savezno vijeće sada želi ponovno stvoriti tu mogućnost.

Tko može biti kažnjen?

Svatko tko se ne pridržava Covid mjera Federalnog vijeća od 28. listopada 2020. Svi ljudi stariji od 12 godina obvezni su nositi masku – osim ako imaju liječničku potvrdu. Zahtjev za maskom sada vrijedi na mnogim mjestima u Švicarskoj. Primjerice, također na pješačkim područjima, tržnicama i svugdje gdje se ne može održavati potrebna udaljenost u javnom prostoru.

Kolika će biti kazna za one koji odbijaju nositi maske?

Prema Zakonu o novčanim kaznama, takva kazna ne smije prelaziti 300 CHF. Svatko tko se nije pridržavao saveznih propisa tijekom prvog proljetnog vala korone (zabrana okupljanja) morao je očekivati ​​novčanu kaznu od 100 franaka. Međutim, skuplje postaje ako prekršite mjere izolacije i karantene. Prema Zakonu o epidemijama, kazne mogu iznositi do 5.000 franaka za nesavjesno ponašanje i do 10.000 franaka za namjerno ponašanje

Što savezna vlada želi postići kaznama?

Kazne bi trebale osvijestiti građane o ozbiljnosti situacije, rekao je savezni vijećnik Ueli Maurer. Potrebna je disciplina. Bez obzira jeste li za ili protiv nošenja maske. “Možete poželjeti voziti brzinom od 140 km / h, ali dopušteno je samo 120 km / h. Maska ​​je maska, oprez je oprez. Bez obzira odgovara li to ili ne, mi želimo održati red u zemlji ”, kazao je Maurer.

srf.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije