8.5 C
Zagreb
4.7 C
Zürich
7.3 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

U povodu prve obljetnice Fakulteta hrvatskih studija

Senat Sveučilišta u Zagrebu proglasio je 10. prosinca 2019., na međunarodni Dan ljudskih prava i spomendan smrti prvoga hrvatskoga Predsjednika, osnivanje novoga Fakulteta hrvatskih studija. Imenovao je dekana i članove Fakultetskoga vijeća. Uz svesrdnu potporu sastavnica sveučilišni odjel postao je fakultet, ravnopravna sastavnica najvećega i vodećega hrvatskoga sveučilišta.

Fakultet u svojemu osnovnom poslanju ima za svrhu interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih za Republiku Hrvatsku, njezin narod i brojno hrvatsko iseljeništvo raspršeno diljem svijeta.

Prva obljetnica Fakulteta po mnogo je čemu prepoznatljiva. To se ogleda u nekoliko čimbenika od kojih treba u prvom redu izdvojiti rekordan broj upisanih studenata. Uz studentski rast, Fakultet je bilježio i rast stalno zaposlenih osoba. Rast se ogledao i u prostornom širenju. Uz postojeću glavnu zgradu Fakultet se  proširio u nove tri zgrade od kojih je jedna namijenjena radu Znanstvenoga zavoda. Novu zgradu dobio je novi i prepoznatljivi Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, koji je već ispunio svoja očekivanja s obzirom na broj upisanih studenata.

U okviru Fakulteta započeo je s radom Institut kralja Sedžonga, koji je prvi takav institut u Republici Hrvatskoj kao dio ugledne međunarodne mreže koja promiče korejsku kulturu i jezik u 76 zemalja diljem svijeta.

Fakultet prihvaća povijesnu zadaću današnjih izazova, mogućnosti i odgovornosti. U toj novoj zadaći studenti su glavni čimbenik ozračja na fakultetu. Potvrda kvalitetnoga rada sa studentima i ugodnoga ozračja očituje se u 8 Rektorovih nagrada i 30 Dekanovih nagrada i priznanja.

I u narednu godinu Fakultet kreće u akademskoj tradiciji Humboldtova sveučilišta koje označuje zajednicu studenata i nastavnika. Ta zajednica gradi se na skupnom istraživanju, poučavanju, uvažavanju i razmjeni mišljenja između nastavnika i studenata. Nit vodilju činile su i činit će predanost zajedničkom cilju, a to je kvaliteta, sklad i svijest te neprestano usavršavanje.

Na Dan Fakulteta hrvatskih studija Hrvatska radiotelevizija emitirat će na programu HRT4 dokumentarni film o Hrvatskim studijima „Korijeni za budućnost“ u 20:05 sati. Redatelj je filma Jakov Sedlar, pisac scenarija Hrvoje Hitrec, tekstove čita Dragan Despot, a film je izrađen u produkciji Fakulteta hrvatskih studija.

Dekan Prof. dr. sc. Pavo Barišić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije