7.7 C
Zagreb
-2.8 C
Zürich
Srijeda, 20 siječnja 2021

Zapisi iz Slavonije: Božićni običaji, od bora preko poklona do jaslica

U drugom zapisu progovara se o tome tko je unosio bor u kuću i što povezuje ukrase i poklone tijekom Badnjaka i Božića. Nikako ne smijemo zaboraviti i usporediti tko je donosio darove prije stotinjak godina, tko prije pola stoljeća, a tko danas.

Za razliku od prvih desetljeća 21. stoljeća pokloni su se za Božić prije samo nekoliko desetljeća svodili na ono što danas uzimamo „zdravo za gotovo“. O tome kako se kitio bor, što su sve ljudi nekada koristili kao ukrase možete slušati u drugom dijelu Zapisi iz Slavonije – Božićni običaji, 2. dio/Christmas traditions, No. 2.

U zapisu se također progovara i o tome tko je unosio bor u kuću i što povezuje ukrase i poklone tijekom Badnjaka i Božića. Nikako ne smijemo zaboraviti i usporediti tko je donosio darove prije stotinjak godina, tko prije pola stoljeća, a tko danas.

Kao i općenito u religijskoj praksi tako je molitva i tijekom Badnjaka i Božića uobičajeni dio koji dodatno okuplja ukućane i rodbinu pod jednim krovom.

Kada već govorimo o obilježjima slavljenja Božića ne smijemo izostaviti niti jaslice koje se javljaju u različitim oblicima već od prvih stoljeća srednjega vijeka. Postoje izvještaji da su već majke bizantskih careva znale organizirati uprizorenje Betlehema iz vremena rođenja Isusa Krista.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,062ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije