6.2 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
18.2 C
New York
15 C
Buenos Aires
23.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

IN MEMORIAM: JOSIP SERŠIĆ (Baška, 18. ožujka 1948. – Beč, 26. prosinca 2020.)

Napustio nas je dr. Josip Seršić, liječnik, legenda hrvatske kulturne scene, stručnjak za teme austro-kro­atike, tj. austrijsko-hrvat­skih veza, aktivni suradnik brojnih hrvatskih novina i uvijek budni komentator društvenih događanja. Bio je to čovjek u čijim su tekstovima zaživjele i do danas ostale nezaboravne na stotine ispričanih priča…

Svi koji su ga poznavali su se složili da je dr. Seršić bio Hrvat koji je svojim djelovanjem obilježio povijest grada Beča i pridonio njegovoj raznolikosti, na isti način na koji su to činili njegovi prednici, a kojima je dr. Seršić u knjizi „Hrvatski Beč“ odao počast.

U olujnim vremenima devedesetih godina svojim je predavanjima, humanitarnim radom i pisanjem razbijao nametnutu sliku o hrvatskoj prošlosti na način koji je istovremeno svjedočio o jasnoj slici stvaranja Hrvatske kao samostalne države, koju je duboko u sebi nosio.

Otišao je u povijest hrvatskog naroda, onu istu povijest koju je toliko neumorno podučavao, i činilo se da ništa ne može zaustaviti put ovog svestranog čovjeka. Opaka bolest je ipak bila jača.

Doktora Josipa Seršića sjećati ćemo se s vječnom zahvalnošću, neprolaznim poštovanjem i neizmjernim ponosom.

Doktore, HVALA i spavajte mirno.

Hrvatska akademska zajednica u Austriji

Direktor

Anamarija Manestar

POVEZANI ČLANCI

Najnovije