8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Nove mjere u Švicarskoj od 18. siječnja 2021. godine

Federalno vijeće produžilo je mjere usvojene u prosincu za pet tjedana. Restorani, kulturni, sportski i zabavni sadržaji bit će zatvoreni do kraja veljače. To uključuje muzeje, kina, kockarnice, botaničke i zoološke vrtove, kao i barove, diskoteke i plesne dvorane. Događaji s publikom i dalje su zabranjeni.

Uz to, objavljene su i nove mjere: od 18. siječnja se zatvaraju sve trgovine i tržnice izuzev onih koje nude robu za svakodnevnu upotrebu. Također je moguće preuzeti naručenu robu na licu mjesta. Odluka iz prosinca da trgovine, benzinske crpke i kiosci moraju nakon 19 sati i nedjeljom biti zatvoreni se ukida.

Trgovine i pružatelji usluga koji ostaju otvoreni

Kiosci, pekare, benzinske crpke, ljekarne, optičari, trgovine sa slušnim aparatima, pružatelji telekomunikacija, servisi za popravak i održavanje, praonice, frizerski saloni, građevinske i vrtlarske radnje i cvjećarnice.

Pružatelji usluga poput frizerskih salona, ​​pošta, banaka, putničkih agencija, solarija i samoposluga za pranje automobila moraju se zatvoriti između 19 sati i 6 sati ujutro i nedjeljom. Odluka vrijedi i na željezničkim postajama i u zračnim lukama.

Privatna okupljanja, uključujući ona s djecom dozvoljena su s maksimalno pet osoba, okupljanja u javnim prostorima također su ograničena na pet osoba.

Poslodavci su dužni, gdje god je moguće zbog prirode aktivnosti primjeniti kućni ured.

Ondje gdje kućni ured nije moguć ili je samo djelomično moguć, na radnom mjestu poduzimaju se daljnje mjere: Da bi se zaposlenici zaštitili u zatvorenom, obvezna je maska ​​gdje god se u sobi nalazi više osoba. Velika udaljenost između radnih mjesta u istoj sobi više nije dovoljna.

Prema Saveznom uredu za javno zdravstvo, u Švicarskoj i Lihtenštajnu je 490 358 ljudi od početka pandemije pozitivno testirano na Sars-CoV-2, a umrlo je 7851 zaraženih osoba.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije