8.5 C
Zagreb
4.7 C
Zürich
7.3 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Večernjakov izbor najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu: Predstavljamo 16 nominiranih kandidata u kategoriji Glazbe

Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila popularni izbor Hrvata u iseljeništvu koji se ove godine održava po 15. put zaredom.

U Večernjakovu izboru najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla nominirana su 64 kandidata, a očekivano, u kategoriji Glazbe je najviše nominiranih kandidata, čak njih 16. Glazbena imena koja su nominirana za Večernjakovu domovnicu 2021., najprestižniju nagradu hrvatskog iseljeništva, predstavljamo u nastavku.

Barun Stjepan pl.Rukavina von Morgenstern, pjevač, Fulda

Barun Stjepan pl.Rukavina von Morgenstern je pjevač njemačko-hrvatskog benda Retro Electro. Band je nedavno izdao novi album “Young And Proud”.  Rođen je u Njemačkoj, podrijetlom je iz mjesta Sveti Rok koje pripada općini Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. Poznat je i u filatelističkim krugovima. Specijaliziran je za izdanja hrvatske emigracije 1945-1994 te lokalnih izdanja i izdanja gradova i općina između 1941-1995 godine. Živi u Fuldi (Hessen), a s bendom je do sada izdao tri albuma. Osim već navedenog “Young And Proud”, tu je i “Bad Blue Boys” kojeg je posvetio zagrebačkim „Bad Blue Boysima“ , te “It´s Too Late Now”.

Alen Tarabarić, glazbenik, Hamburg

Poznati je hrvatski pjevač i glazbeni producent. Već 50 godinama živi u Hamburgu. Kad prođe pandemija koronavirusa s glazbenicom Joan Lingard organizirat će glazbeni projekt “Voice of Hamburg”. Snima novu pjesmu “Čuvam ceste tvoje”. Rođenje u Splitu, pjeva na hrvatskom, njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku. Pobjeđivao je na Splitskim festivalima, a dobitnik je i nagrade “Tomislav Ivčić” za domoljubniju pjesmu na Splitskom festivalu 1994. godine. Tijekom Domovinskog rata je snimio pjesmu “Hrvatski bojovnici” koja je često puštana na HRT-u i radio stanicama za poginule bojovnike Domovinskog rata. U zadnjih tridesetak godina je snimio oko 60 pjesama u studijima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Italiji.

Marija Vidović, sopranistica, Beč

Sopranistica iz Beča je ponosna promicateljica hrvatske kulture, koja u svoje solo koncerte i recitale diljem svijeta uz klasični repertoar uvijek uvrsti i hrvatske kompozitore kao i predivnu Međimursku popevku. Krajem 2020. godine je izdala svoju prvi album božićnih pjesama. Djevojka čiji glas prenosi publici najintimnije osjećaje koje su svjetski poznati skladatelji utkali u svoja djela, pjeva na francuskom, talijanskom, engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Netom prije pandemije koronavirusa, u siječnju prošle godine, Marija je imala veliki gala koncert kojim su zatvorili Festival Alfonso Ortiz Tirado ( FAOT) u gradu Álamos, u državi Sonora u Meksiku. Taj festival je jedan od najpoznatijih internacionalnih festivala u Meksiku.

Myriam Kavelj – Fuchs, glazbenica, Ingelheim am Rhein

Pjevačica je benda „MyriamUnplugged“ & Friends. Njemački mediji često ističu kako ima impresivan glas, snažne i iskrene osjećaje, a na pozornici je samouvjerena i uvjerljiva. Bend u stalnoj postavi, osim Myriam, čine i Erich Altenkirch, Ralf von Horstig. „Prijatelji“ su gostujući glazbenici koji sviraju na većim koncertima. Myriam je rođena 1964. godine u Ingelheimu na Rajni,(Rheinland-Pfalz). Otac joj je Marko Kavelj iz Lokvičića u Dalmaciji, a majka Hannelore iz Groß-Winternheima kod Ingelheima. Danas žive u Baškoj Vodi kod Makarske. Myriam je s bendom krajem prošle godine izdala novi album „Dreamcatcher“ (Lovac snova), a potom su osvojili 2. nagradu na 38. Deutschen Rock und Pop Preis 2020., (Njemačkoj nagradi za rock i pop) u kategoriji “Najbolji Country band”.

Ana Batistić, glazbenica, Frankfurt

Ana je skladateljica i glazbenica iz Frankfurta. Krajem prošle godine je objavila božićnu pjesmu „Keep Calm and Carry On“, koju je snimio njemački glazbenik iz Frankfurta Chris Tucker. Pjesma je privukla pažnju kako slušatelja, tako i frankfurtskih medija. Ana vodi i nekoliko glazbenih zborova i daje poduku iz pjevanja i sviranja klavira. Završila je Glazbenu akademiju u Frankfurtu (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) i matematiku na Sveučilištu Johann Wolfgang Goethe u Frankfurtu. Zanima je i film, odnosno kombinacija glazbe s drugim medijima. Radi li se o filmu, kompjuterskoj igri, izložbi ili instalaciji joj je manje važno. Voljela bi kaže komponirati za Gaming industriju i raditi vlastite projekte, kao što je ovaj s božićnom pjesmom u kojoj je uključila velik broj glazbenika.

Frano Bašić, glazbenik, Essen

Mladi hercegovački pjevač iz Posušja Frano Bašić živi i karijeru gradi u Düsseldorfu. Krajem prošle godine je objavio novu pjesmu “Hajduk i vila”. Frano je inspiraciju za novu pjesmu pronašao u pričama koje je slušao kao dijete, a u kojima su glavni likovi bili upravo hajduci i vile. Vran planina, Čvrsnica i park prirode Blidinje su mjesta na kojima se odvija ova priča prepuna osjećaja i ljubavi prema rodnom kraju. Nakon dolaska u Njemačku Frano je pjevao s raznim bendovima, uglavnom po feštama, vjenčanjima, i sličnim događanjima. Sve Franine pjesme iskrene su priče, inspirirane osobnim životom. Snimio je nekoliko pjesama koje su mu postali hitovi kao što su pjesme “Zemlja didova”, i “Trebižat” “Zvuci s kamena” , “Dalmacijo milo moje” …

Leona Anderson, pjevačica, Sonntagberg iz Austrije

Austrijska je pop pjevačica hrvatskog podrijetla. Posljednja pjesma „Eiszeit – Am Ende verlierst Du“ nedavno joj se našla na „Top 40“ najslušanijih pjesama u Austriji. Leona je rođena kao prvo od četvero djece hrvatskih doseljenika u Mostviertelu, u Donjoj Austriji. Iako je kao djevojčica razvila veliku strast prema pjevanju, nažalost nije mogla proći profesionalno vokalno obrazovanje. Pjevala je u školskom zboru prije nego što je počela nastupati u raznim bendovima. Godine 2008., ova je pop pjevačica potpisala svoj prvi ugovor s glazbenom kućom Watts Music i time postavila temelje svom prvom albumu. Leona s prijateljima organizira i humanitarne koncerte, između ostalog, i za obitelji iz Hrvatske.

Andreja Marušić, glazbenica, Nürnberg

Njemačka je pjevačica, voditeljica i vokalna trenerica hrvatskog podrijetla. Glazbeni stil joj je Pop, Jazz, Soul, Rock i Blues. Rođena je u Nürnbergu, ali je djetinjstvo provela u Hercegovini, u Donjoj Blatnici. Njezino prvo glazbeno pojavljivanje bilo je s 12 godina, na glazbenom natjecanju „Brotnjo – Dani berbe grožđa“ u Čitluku. S 16 godina, je dobila prvi posao u svijetu mode. Ubrzo je s koncertima i voditeljskim angažmanima. Vodila je veliki Open-Air – glazbeni festival u Nürnbergu, na kojem se okupi nekoliko stotina tisuća ljudi i kroz kojeg je predstavljala razne velike njemačke i svjetske glazbene zvijezde. Sudjelovala je i u kazališnim projektima „Der kleine Horror-Laden“, „Winterwunderland“, i u produkciji Metropolitan kazališta u Nürnbergu. Surađuje i s glazbenim bendom „Jazz Touch“, a u brojnim Jazz klasicima posuđuje glas. Andreja planira objaviti album na hrvatskom jeziku.

Ljubinko Šipura, pjevač, Traunreut

Hrvatski glazbenik iz njemačkog grada Traunreuta, u Bavarskoj, nedavno je objavio novi spot i pjesmu “Sva ova laž”. Do sada je izdao 56 pjesama na 5 albuma i 4 singla. Rođen je i odrastao u Kotor Varošu gdje je pohađao Glazbenu školu. Godine 1988. dolazi kod roditelja u Njemačku gdje se nastavlja baviti glazbom. S napunjenih 18. godina u Njemačkoj se počinje profesionalno baviti pjevanjem. Godine 1992. izdaje svoj prvi album Kotor Varoš koji je prodan u čak 40 tisuća primjeraka. Bilo je to početkom devedesetih i u to vrijeme takav uspjeh je malo koji pjevač u iseljeništvu postizao. Šipura u Njemačkoj i dalje snima pjesme, nastupa na koncertima, hrvatskim proslavama…

Ivica Rendulić, glazbenik, Perpignan, Francuska

Ivica Rendulić, umjetničkog imena Yvan Del Sol je pjevač, kompozitor, interpretator, aranžer, tonski majstor iz francuskog Perpignana. Rođen je u Sisku, u Francuskoj živi i radi od 1985. godine. Ove godine slavi 50 godina skladateljskog rada. Objavio je 12 albuma, napisao i skladao više od 600 autorskih pjesama na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Pjesma koja mu je obilježila karijeru i nakon koje je krenuo intenzivnije u glazbene vode je “Suzana” koju je snimio 1982. godine za potrebe Radio Zagreba u dvorani Vatroslava Lisinskog. Ivica i slika portrete, do sada je naslikao više od 15 tisuća portreta. Godine 1992. u Cannesu je portretirao poznatu glumicu Sharon Stone. Od 2003. godine u Francuskoj je profesor u školi slikanja.

Saška Domić, glazbenica, Pforzheim

Saška Domić iz njemačkog Pforzheima je jedna od rijetkih hrvatskih glazbenica o čijim pjesmama koje pjeva na hrvatskom jeziku, pišu i njemački mediji. Rođena je u Splitu, a odrasla je u Njemačkoj. Dugo godina je radila u medijskim kućama kao producentica dokumentarnih filmova i reklama, te CGI produkcije. Danas radi u socijalnoj ustanovi jedne škole kao savjetnica za mlade odrasle i žene u obrazovnoj pratnji s fokusom na orijentaciju u karijeri, demokratsko obrazovanje i promicanje svakodnevnih vještina, te kao učiteljica njemačkog jezika.U slobodno vrijeme piše pjesme i sklada. Osim što pjeva dalmatinske šansone, pjeva i pjesme na engleskom i njemačkom jeziku. Surađuje s brojnim njemačkim i hrvatskim glazbenim producentima.

Vesna Pezo, glazbenica, Nürnberg

Nakon nekoliko godina izbivanja s glazbene scene, pjevačica iz Nürnberga se prošle godine vratila s pjesmom “Pravi Hrvat nikada ne plače”, koja je odmah po objavi izazvala brojne komentare. Vesna je u Hrvatskoj i BiH poznata po duetu s Alenom Islamovićem “Ljubice” koji je nekoliko godina bio velikih hit. Taj duet joj je obilježio karijeru, pjevala i brojne uspješnice kao što su “Kada te jednom poljubi Hrvatica”, “Pištolj”, “Rame uz rame”, “Pjevat će se ganga i bećarac”, te brojne druge. Glumila je u filmu “Put lubenica”. Prije dvije godine Vesna je doselila u Njemačku pa sad živi na relaciji Nürnberg– Zagreb.

Josip Čenić, kantautor, Beč

Poznati hrvatski glazbenik, kantautor i jedan od osnivača „Dubrovačkih kavaljera“ živi u Beču, dobitnik je i posebnog priznanja Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču, koji ga je nagradio „Počasnim članstvom“ , u povodu njegovog 60. rođendana. Više od 30 godina surađuje s gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj Italiji. Josip Čenić i Dubrovački kavaljeri su prošle godine proslavili 35.godišnjicu svog postojanja. Josip je prošle godine slavio i 30. godišnjicu kako je napisao pjesmu „Jedna je Hrvatska“, koja je obišla cijeli svijet i pjeva se ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje gdje god žive Hrvati, te 10. godišnjicu njegove pjesme „Molitva sv. Pavlu apostolu“.

Lucija Spevec, sopranistica, Beč

Lucija Spevec je studentica pjevanja na prestižnom bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost koje je 2019. godine proglašeno najboljom akademijom na svijetu uz Julliard u New Yorku. Rođena je 1999. godine Varaždinu. Odrasla je u obitelji gdje je oduvijek bila prisutna glazba. Završila je Glazbenu školu u Varaždinu. U Beču na Sveučilištu mentorica joj je slavna prof. Gabriele Lechner koja je i sama bila velika pjevačka zvijezda ne samo u Austriji, već i u svijetu. Lucija je do sada već imala zapažene koncerte, a netom prije početka pandemije koronavirusa, nastupila je u HNK Varaždin, te na Svečanom balu Varaždinske županije.

BasBariTenori, glazbeni sastav, Beč

Gradišćansko-hrvatski glazbeni sastav Basbaritenori poznati je glazbenisastav u Austriji kojeg čine gradišćanski Hrvati iz Austrije i Slovačke. Ovaj glazbeni sastav na svoj način interpretira tradicionalne hrvatske melodije i tekstove iz Gradišća. S velikim poštovanjem prema tradicionalnoj glazbi, Basbaritenori se rado suočavaju s elementima popa i jazza. Njihovi “aranžmani” simbioza su takozvane tradicije i suvremene narodne glazbe. Dobitnici su i Kulturne nagrade Hrvatskog centra u Beču “Metron” za 2018. godinu.

Daniela Škegro, glazbenica, Stuttgart

Kantautorica koja je prvi album s 10 kantautorskih skladbi snimila 2004. godine.Uslijedilo je još dvadesetak snimljenih kantautorskih skladbi s kojima je nastupila na međunarodnim festivalima zabavne glazbe kao što su Međunarodni festival pisme i vina Marko Polo na Korčuli. Na tom je festivalu dva puta osvajala nagrade za najbolje stihove pjesme. Osvojila je i posebnu nagradu stručnog žirija za sveukupan dojam na Međunarodnom festivalu Marko Polo 2014 . godine, zatim nagradu na Međimurskom festivalu u Čakovcu itd. Piše i poeziju, te je uz mnoga priznanja i dobitnica nagrade Grand – Prix festivala pjesme i poezije u Fužinama. Napisala je i tekst pjesme “Sinovi zemlje svete”,koju je s kolegom izvela na dočeku Vatrenih 2018. godine u Livnu. Organizatorica je i idejna začetnica izbora “Hercegovka godine”, i radi na promociji Hercegovine u inozemstvu.

Marijana Dokoza

POVEZANI ČLANCI

Najnovije