9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

U petak, 12. veljače 2021. g., na dan kada je prije 70 godina osnovana Hrvatska matica iseljenika bit će pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva. Ovim projektom Matica će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila tijekom desetljeća svoga djelovanja.

U prvom redu radi se o digitaliziranim brojevima mjesečnika Hrvatske matice iseljenika “Matice” koji su izlazili između 1951. i 1961., i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi “Iseljeničkog muzeja”, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa “Novi iseljenik” između 1936. i 1940.

Dio muzejskog “postava” su i više od 500 fotografija vezanih za iseljenike, iseljeničke organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-tih godina 20. st., a našli su se u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov posebni doživljaj.

Najveći dio građe koje je skupila Hrvatska matica iseljenika danas su dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu. U Matičnom posjedu je danas tek mali dio iseljeničke baštine koju je ova skupila tijekom svog postojanja (manje od 10%). Od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Ova će biti obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika.

Virtualni muzej bit će dostupan na poveznici Iseljenički muzej .  

POVEZANI ČLANCI

Najnovije