9 C
Zagreb
4.9 C
Zürich
12.5 C
New York
24.7 C
Buenos Aires
30.1 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

VEČERNJAKOVA DOMOVNICA 2021. – PREDSTAVLJANJE KANDIDATA: SPEKTAKLI/SHOWBIZZ

Zanimljive priče i tužne sudbine showbizz kandidata

Inozemno izdanje Večernjeg lista nastavlja s predstavljanjem kandidata 15. po redu Večernjakovog izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu. Nakon kandidata u kategorijama “Glazba”, “Najuspješnije hrvatske udruge” i “Gluma”, slijedi još jedna zanimljiva kategorija – Spektakli/ Showbizz. Kandidati u ovoj kategoriji imaju zanimljive priče, a neki od njih i tužne sudbine.

Ivana Teklić, manekenka, Frankfurt

Nekoliko godina nakon što se našla među tri finalistice showa „Germany’s next Topmodel“ (GNTM) 2014.godine, koji vodi i producira poznata manekenka Heidi Klum, Ivana Teklić, manekenka hrvatskog nastavila je uspješno graditi karijeru modela u Njemačkoj. Ivana je jedna od rijetkih djevojka koja se natjecala u „Germany’s next Topmodel“, a koja je napravila zavidnu međunarodnu modnu karijeru i to bez Heidi Klum. Odmah nakon showa je izjavila kako djevojke od Heidi Klum nisu mogle puno toga naučiti, a nije se ustručavala ni oštrije kritizirati poznatu njemačku manekenku. No, očito, uspjeh joj je bio suđen i bez Heidi Klum, jer prvi put kad ju je vidio Wolfgang Joop, poznati njemački modni dizajner kazao je kako Ivanu čeka velika karijera. I nije pogriješio! Osim što snima za brojne poznate svjetske brandove, Hrvaticu se prije pandemije koronavirusa moglo vidjeti na tjednima mode, od New Yorka do Pariza. Ivana se rodila u Frankfurtu, gdje je pohađala srednju školu. Roditelji su joj u Njemačku došli tijekom rata, a tamo su stigli iz okolice Livna.

Marko Luka Pudina, maneken, Bremen

Marko Luka Pudina, hrvatski je model koji već neko vrijeme živi u njemačkom Bremenu, gdje uspješno gradi karijeru modela. Iako je korona-kriza zaustavila sva javna događanja, pa tako i modne revije, Marko odrađuje snimanja za reklame. Marko je rođen u Karlovcu, po struci je ekonomist, a modelingom se bavi gotovo jedno desetljeće. U svijet mode krenuo je posve slučajno. Pružila mu se prilika za jedan casting za NeckModel kojeg je organizirao Neckermann. Nudila se prilika postati novo promotivno lice Neckermanna, što je značilo da uz profesionalni fotoshooting, modne editorijale, sudjelovanja na modnim revijama te ostalim kampanja,bi mogao biti i na naslovnici novog glavnog Neckermannovogn kataloga. Nije pobijedio ali ušao  je u finale izbora u skupini fotomodel i to mi je otvorilo mnoga vrata. Nakon toga, uslijedila je priča s Fotosofijom, besplatnim sedmodnevnim fotoseminarom pod stručnim vodstvom poznatog umjetničkog i reklamnog fotografa Damira Hoyke. Hoyka je napravio prve Markove fotografije za profesionalni book. Fotografije su objavljene u brojnim hrvatskim medijima, od V Magazina do Večernjeg lista. Marka su počeli angažirati za editorijale brojnih modnih brendova, poput Zare, nosio je revije od modne revije Tonija Rica, te revija na Dove Fashion.hr. Može se pohvaliti i s angažmanom za idijsku tvrtku Casablanca Premium za koju je snimao video reklame i plakate, snimao je i za njemačkog dizajnera nakita hrvatskog podrijetla Damira Antolovića, koji svoj nakit prodaje na golf terenima Donalda Trumpa.

Marko Osmakčić, model, Zürich

Učitelj tenisa i švicarski model, 22-godišnji Hrvat iz švicarskog Rafza Marko Osmakčić, prošle je godine bio jedan od 22 kandidata koja se natjecala za ljubav 23-godišnje Chanelle Wyrsch u popularnom švicarskom reality showu “The Bachelorette 2020” (Savršena žena). Riječ je o showu u kojem se cijela priča vrti oko mlade djevojke koja između 22 zgodna muškarca mora odabrati onog pravog. I Markov brat Mario je sudjelovao u ovom showu, ali 2018. godine. Marko je dugo profesionalno igrao tenis, imao je priliku trenirati i sa slavnim Rogerom Federerom. Godine 2013., je dobio i nagradu Večernjakova domovnica u kategoriji mlade sportske nade. Iako iznimno talentiran, Marko je karijeru morao prekinuti zbog ozljede koljena. Danas se bavi modom i često sudjeluje u švicarskim TV emisijama.

Maribel Todt, model, Mülheim an der Ruhr

Iako je u vrijeme pandemije koronavirusa Maribel Todt (19) , njemački model i influencerica hrvatskog podrijetla, imala nekoliko photoshootinga za njemačke modne i druge brendove. Sudjelovala je u njemačkom showu “Germany’s Next Topmodel 2020”. (GNTM) i došla do finala. Inače, Maribel iza sebe ima jako tužnu životnu priču. U teškoj prometnoj nesreći 2016. godine izgubila je oca Antu Majića Todta (+53), majku Beatrix (+53) i mlađu sestru Aureliu (+11). Nesreća se dogodila na autocesti A7 kod Kassela. Majka, otac i kći Aurelia su se automobilom vraćali s godišnjeg odmora u Hrvatskoj u njemački Bad Zwischenahn. Obitelj je sjedila u automobilu u prometnoj gužvi na autocesti kad je kamion težak nekoliko tona velikom brzinom uletio u prometni zastoj i prevrnuo se na njih. Majka, otac i kći nisu imali šanse za preživljavanje, na mjestu su poginuli. Maribel se iz Hrvatske vratila nekoliko dana ranije i to joj je spasilo život. – Ta mi je nesreća promijenila život i psihički me uništila – rekla je Maribel. Nakon nesreće preselila se u Sjevernu Rajnu-Vestfaliju kod bake koja danas ima 87 godina. Danas živi u Mühlheimu an der Ruhr s bakom, bavi se modelingom, i dalje svakodnevno objavljuje fotografije svoje obitelji na svom Instagram profilu na kojem je prati više od 163 tisuće pratitelja.

Ivona Knežević, model, Stuttgart

Ivona Knežević je model iz Stuttgarta, podrijetlom iz Omiša. Prije nego je doselila u Njemačku, u Hrvatskoj se vrlo uspješno bavila modelingom, a nastavila je to i u Njemačkoj. Svojedobno se natjecala i za Miss sporta. U Stuttgartu se bavi manekenstvom, studira poslovnu ekonomiju i radi kao glavna upraviteljica u Odjelu za podatke jedne tvrtke za digitalnu trgovinu u Stuttgartu. Ivona se u djetinjstvu bavila atletikom. Svakodnevno je putovala na treninge u Split. Modelingom se počela baviti tijekom srednje škole. Prihvatila je poziv sportskog fotografa Renata Branđolice za Miss sporta Hrvatske u srpnju 2012. Druženje s tim djevojkama, sportašicama, koje su ujedno lijepe i uspješne, djelovalo je vrlo motivirajuće za nju i ubrzo se zaljubila u taj svijet mode. Prva matična agencija joj je bila „Talia Models“ u Zagrebu, kod Tihane Harapin. Radila je na Hrvatskim tjednima mode, Sajmovima vjenčanja, te raznim modnim događanjima. Surađivala je s brojnim dizajnerima, od Đurđice Vorkapić – Hippy Garden, A’Marie, Ivice Skoka, Soel by Sonja Lamut, Arileo, Ledenko, Marijana Skender–Callegri – Talijanska škola mode i ljepote, do Vedrana Sardelića, Sherri Hill Hrvatska…

Marin Berlakovich, tv voditelj, Beč

Marin Berlakovich, dugogodišnji voditelj na austrijskoj televiziji ORF, i član redakcijskog tima, odnosno jedan od voditelja emisije “Heimat Fremde Heimat”, u nedavno emitiranoj emisiji je snimio prilog o Gradišću i 100 godina Gradišća, te je govorio i o gradišćanskim Hrvatima. Pritom je naglasio značajnu ulogu koju Hrvati imaju u povijesti Gradišća. Marin Berlakovich rođen je 1982. u Oberpullendorfu u Gradišću. Pripadnik je gradišćansko- hrvatske etničke skupine, govori hrvatski i njemački jezik, am odrastao je u Großwarasdorfu. Završio je studij slavistike na Bečkoj slavistici. Za ORF regionalni studio Gradišće radi od 2015. godine, u početku kao urednik za radio i televiziju u hrvatskoj manjinskoj skupini, od 2016. kao voditelj časopisa Hrvatske televizije “Dobar dan Hrvati”, od 2017. i kao voditelj i urednik na radiju Gradišće, te od 2019. godine kao urednik emisije “Heimat Fremde Heimat”. Često ističe kako su Hrvatske novine u Austriji imale velik značaj u očuvanju i njegovanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta gradišćanskih Hrvata, koje njeguju gotovo 500 godina na tlu Austrije. Berlakovich je među četvero mladih gradišćanskih Hrvata i Hrvatica koji su svoje diplomske i znanstvene radove posvetili hrvatskim temama, a kojima je Hrvatski centar u Beču svečano dodijelio godišnju Kulturnu nagradu za mlade naraštaje „Mini-Metron“ za 2011. godinu.

Mihael Rako, zabavljač, München

Mihael Rako je zabavljač iz Münchena. Podrijetlom je iz Mostara, a odrastao je u Prozor-Rami. Svoj je talent, kaže Mihael, otkrio sa svega 9 godina kada je imitirao danas pokojnog Mustafu Nadarevića iz serije “Lud, zbunjen, normalan”, a njegove imitacije nisu prestale do danas. Prije dvije godine je nastupio u hrvatskom Supertalentu jer je želio cijeloj Hrvatskoj pokazati svoj talent – zna imitirati preko sto ljudi! U Supertalentu je imitirao Zdravka Mamića, Ivana Pernara, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ali i Mr. Beana te Sylvestera Stallonea. Mihael je u Münchenu igrao nogomet, sve donedavno je bio golman u jednom njemačkom nogometnom klubu, ali je zbog ozljeda morao prestati. Sad radi u tvrtki koja se bavi čipiranjem. Prije pandemije koronavirusa nastupao je kao stand-up komičar po kafićima.

Vero Gottschlings, voditeljica, Berlin

Kroz svoje intervjue je razgovarala s brojnim poznatim njemačkim imenima, a najviše je se dojmio onaj s reperom Bushidom. Osim na televiziji i radiju, vodi razne programe na događanjima u Berlinu. Verina majka je Hrvatica. Često u njemačkim medijima ističe kako joj je majka s posebnom tugom govorila o ratu u Hrvatskoj pa je na spomen Domovinskog rata još je i danas obuzme tuga. Majka i baka (majčina mama) su jako vezane uz hrvatsku zajednicu u Berlinu pa su je, otkriva, kao dijete svake nedjelje vodile na svetu misu u hrvatsku crkvu. Cijelo djetinjstvo je provela odlazeći ljeti u Hrvatsku s majkom i bakom. – Tad mi je bilo krivo jer dok su moji prijatelji odlazili na razna mjesta po svijetu, dok sam ja uvijek odlazila u isto malo selo kraj mora, ali danas sam im na tome zahvalna jer sam zavoljela Hrvatsku. Nastojim ići što češće – otkrila je u intervju za njemačke medije Vero Gottschlings.

Tihomir Frljak (David Jambrak) i Stanko Badurina (Tin Ravlić) , voditeljski par YouTuberi, Stuttgart

Dvojica Hrvata iz Stuttgarta, umjetničkim imenima Tihomir Frljak ( David Jambrak) Stanko Badurina (Tin Ravlić), pokrenula su na YouTube emisiju pod nazivom “Luk i voda”. Ideja o emisiji “Luk i voda” došla je spontano nakon što su se upoznali i shvatili kako je Hrvatima u iseljeništvu potrebna jedna emisija takvog karaktera koja bi povezala iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Sadržaj emisije je glazbeno-zabavnog karaktera. Ugošćuju hrvatske glazbenike, a imaju i humoristički dio. Kad prođe pandemija koronavirusa emitirat će razne reportaže važnih događaja koji se tiču Hrvata u iseljeništvu. U prvoj emisiji su emitirali reportažu o slavlju hrvatskih navijača iz Stuttgarta, sa Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. Prepoznatljivost im je što svaki gost u emisiji mora pojesti luk i popiti čašu vode za sam kraj emisije. – Time simbolički oživljavamo našu hrvatsku narodnu izreku “ma sve je to luk i voda”, koja se često spominje u posebnim prilikama života. David Jambrak je iz Stuttgarta, radi u knjižari i ima namjeru upisati studij antropologije. Dijete je hrvatskih iseljenika u Stuttgartu, i uvijek ga zanimala umjetnost i estrada kako domaća tako i strana. Tin Ravlić iz Stuttgarta, je tek nedavno stigao u Njemačku i sada živi u Stuttgartu.

Filip Pavlović, zabavljač, Hamburg

Filip Pavlović (28) je zabavljač i model koji je rođen u Hamburgu. Nekad je bio nogometaš, a danas je fitness trener. Filip je izborio sudjelovanje u njemačkom showu Dschungelcamp 2022 “Ich bin ein Star – Holt mich hier raus!” pa će ga početkom iduće godine gledati milijuni ljudi u Njemačkoj koji prate taj show. Prošle je godine pobjedio u showu “Like Me – I’m Famous” u kojem su se sudionici borili za 100.000 eura u raznim igrama. Prva sezona emitirana je od 11. kolovoza do 29. rujna 2020. na TVNOW i tjedan dana kasnije na RTL-u. Sezona je snimljena u lipnju 2020. u vili u Rösrathu, Sjeverna Rajna-Vestfalija. Prije dvije godine je dospio do polufinala popularnog njemačkog RTL-ovog reality showa “Die Bachelorette 2018” . Riječ je o showu u kojem žena među 20 kandidata odabire idealnog muškarca svog života.

Marijana Dokoza / Zvonko Bosnić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije