21.8 C
Zagreb
23.6 C
Zürich
Nedjelja, 13 lipnja 2021
spot_img

Obljetnica Glasa Hrvatske

Na današnji dan, prije točno 18 godina, počelo je službeno emitiranje cjelodnevnog radijskog kanala Glasa Hrvatske. Odlukom Hrvatskoga sabora, krajem travnja 2003. godine, ustrojen je 24.satni Međunarodni radijski program – Glas Hrvatske, kao ”program svih programa Hrvatskoga radija” koji, uz izbor emisija iz drugih nacionalnih i regionalnih programa HR-a, proizvodi vlastite višejezične sadržaje namijenjene Hrvatima izvan RH i međunarodnoj javnosti.

Pod imenom Glasa Hrvatske, današnji Međunarodni radijski programski kanal HR-a prvi put se spominje 18. travnja 2001. godine kao dvosatna emisija na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, koju je Hrvatski radio emitirao na kratkome i srednjemu valu, satelitu i internetu. Emisiju je, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, prvi put, uz doprinos Hrvatskoga radija, sufinancirala Hrvatska vlada.

Bio je to nastavak prvotnog Međunarodnog programa HR-a pokrenutog 15. svibnja, ratne 1991. godine, na hrvatskom i engleskom jeziku, koji se emitirao na kratkome valu za Sjevernu i Južnu Ameriku, čemu su tada umnogome pomogli upravo kanadski i američki Hrvati, kako bi se omogućila brza i najbolja informacija o srpskoj agresiji na Hrvatsku, o Domovinskom ratu, te o naporima da svijet prizna mladu Hrvatsku državu i pomogne u prestanku ratnih razaranja.

Današnji, četverojezični cjelodnevni Međunarodni radijski programski kanal – Glas Hrvatske, izrastao iz spomenutih emisija te kasnijeg Multimedijskog međunarodnog programa, djeluje u sklopu Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan Hrvatske HRT-a koji sufinancira Hrvatska vlada preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

– Ponosni smo na uspostavljene bliske veze sa svim hrvatskim zajednicama u svijetu, tijekom svih ovih naših ”rastućih” godina, s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, s hrvatskom manjinskom zajednicom u europskim državama, i što smo, posebice pokretanjem vlastite, istoimene, mrežne stranice na hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku, krajem prosinca 2013., stvorili zapravo jedinstven višejezični multimedijski prostor u sklopu naše kuće, Hrvatske radiotelevizije, a i na razini cijele države – kaže urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau.

Urednica Glasa Hrvatske, Tatjana Rau. (Foto: privatna arhiva)

– S navršenih 18 postali smo, eto, ”punoljetni”, a ova obljetnica doista je lijepa i prava prigoda da od srca zahvalim svim kolegama, slušateljima, pratiteljima, podupirateljima, korisnicima i, nadasve, prijateljima koji su pomogli da zajedno dostignemo ovaj ”ulazak u svijet odraslih”. Želim da u tom zajedništvu i nastavimo dalje, prepoznatljivim putem Glasa Hrvatske, glasa koji se najdalje čuje – zaključila  je Rau.

Foto: Screenshot Glas Hrvatske

Portal Moja Domovina čestita Glasu Hrvatske na obljetnici i zahvaljuje na suradnji.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije