21.8 C
Zagreb
23.6 C
Zürich
Nedjelja, 13 lipnja 2021
spot_img

ZRIN FESTIVAL

7. ZRIN FESTIVAL održat će se 29. 5. – 6. 6. 2021. u Zrinu, Gornjem Viduševcu, Hrvatskoj Kostajnici, Sisku, Petrinji, Topuskom i Ozlju

Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode; finih energija, doslovno ljekovitih, kao i izvorska voda koja iz brojnih drevnih vrela ovdje posvuda izvire – jer Banovina je energetski tako snažan kraj od kojeg se osjećate obnovljeno i napunjeno u kratkom periodu boravka.

Multimedijalni Zrin festival održava se u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali puna dva stoljeća. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih, kao i osvještavanja o mogućnostima koje bogata kulturna baština i gotovo netaknuta priroda ovih krajeva pružaju općem razvoju, osobito Hrvatskog Pounja i Banovine.

Obilježavajući 450 obljetnicu junačke pogibije posljednjeg potomka roda Zrinskih koji je rođen u starom Zrinu – grofa Nikole Šubića Zrinskog, Sabor Republike Hrvatske proglasio je 2015. godinom Zrinskih, a Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae pokrenula je multimedijalni Zrin festival kojim promovira kulturnu baštinu Zrinskih u Hrvatskoj, sa ishodišnom točkom u njihovom drevnom sijelu po kojem su si nadjenuli ime – Zrinu na Banovini blizu Dvora na Uni.

Zrin i Zrinski su dio hrvatske kulturne baštine i hrvatskog identiteta. Zrin festival želi svojom multimedijalnom dimenzijom globalno približiti ljepote baštine Zrinskih, ali i svih predivnih lokaliteta koji su u našoj prošlosti gospodarski i kulturološki obilježili i vjerski život dijela Hrvatske između rijeka Une i Mure, od Slavonije do Jadrana – gdje se proteže baština Zrinskih.

PROGRAM FESTIVALA

Više o festivalu – ZRIN FESTIVAL

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije