26.5 C
Zagreb
21.1 C
Zürich
17.5 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

4. Hrvatski iseljenički kongres

Aktualna konferencija, na kojoj će se okupiti stručnjaci, poduzetnici i javne osobe iz domovine i iseljeništva, održava se u četvrtak i petak, 10. i 11. lipnja 2021., u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici.

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva organizira dvodnevnu konferenciju “Iseljeništvo i domovina” kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa, čiji program zbog pandemije nije u potpunosti realiziran 2020. godine u Zagrebu.

Uvodni program konferencije počinje u srijedu 9. lipnja u 18 sati, u knjižnici i čitaonici Marije Bistrice, gdje će se predstavljati publikacije na temu odnosa domovine prema iseljeništvu, kao i zbornici s prethodnih kongresa “Hrvatska izvan domovine”. Poseban dio programa posvećen je 20. obljetnici dolaska Janjevaca u Kistanje, kada će biti otvorena i izložba fotografija “Hrvati iz Janjeva u Kistanju”.

Ceremonija otvaranja konferencije počinje pozdravnim govorima uzvanika u četvrtak u 9 sati u bistričkom Hotelu Kaj, nakon čega slijede predavanja i paneli na iseljeničke i demografske teme, kao što su Izazovi i perspektive povratka u domovinu; Hrvatski iseljenici kao promotori Hrvatske u svijetu; Pomoć hrvatskih katoličkih misija potresom pogođenim prostorima itd. 

U petak 11. lipnja od 9 sati nastavljaju se paneli s temama o identitetu i jeziku, o kreativnim industrijama u Hrvatskoj, kao i o industriji zabave, pod naslovom “Hrvatska kao CROllywood”

U programu, među ostalima, sudjeluju: vlč. Tomislav Markić, Stjepan Šterc, Tado Jurić, Zvonko Milas, Željka Josić, Mladen Vedriš, Krešimir Sever, Damir Zorić, Božo Skoko, Gordan Črpić, Željko Holjevac, Marina Perić Kaselj, Caroline Hornstein Tomić, Sanja Vulić, Vice Batarelo, Marijana Borić, Ivona i Anita Juka, Jasna Horvat, Josipa Mijoč, Ksenija Abramović, Joško Lokas i mnogi drugi.

Više informacija: Centar za hrvatsko iseljeništvo

POVEZANI ČLANCI

Najnovije