9.7 C
Zagreb
10.1 C
Zürich
19.4 C
New York
25.6 C
Hong Kong
27.3 C
Melbourne
Utorak, 19 listopada 2021

KREĆE IZDAVANJE “COVID POTVRDA” NA RAZINI EU. NOVA ODLUKA O PRIJELAZU GRANICE

Od 1.7. svi građani EU koji imaju COVID potvrdu moći će ući bez ikakvih ograničenja u RH. Oni koji nemaju potvrdu, moći će ući s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, s potvrdom o preboljenju ili potvrdom o cijepljenju.

U povodu novih mjera protiv covida-19, koje stupaju na snagu 1. srpnja 2021., voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će od sutra digitalne covid potvrde u Hrvatskoj biti u masovnijoj uporabi kad je riječ o  javnim manifestacijama s više od 100 osoba.

Nova odluka o prijelazu granice usklađena je sa onom na razini EU-a, budući da 1. srpnja stupa na snagu primjena europskih digitalnih potvrda. To znači da u Hrvatsku uz njezino predočenje mogu bez ograničenja ući svi građani EU-a, kazao je Božinović, a prenose iz Vlade RH.

Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su jučer tri povjerenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo ih puštati kao i dosad – s potvrdama o cijepljenju, preboljenju bolesti i testiranju brzim antegenskim testom ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata“, rekao je Božinović.

Građani Srbije i BiH mogu u Hrvtaksu bez posebnih razloga, ali uz tri dokaza kao i svi drugi građani.

Osobe koje dolaze iz trećih zemalja više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza da su cijepljeni, preboljeli covid ili nedavno testirani.

HZJZ će na mrežnim stranicima redovito objavljivati popise zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere. Građani iz tih zemalja, a to su uglavnom države koje će ući u crveno ili tamno crveno, morat će imati PCR test ne stariji od 48 sati te će im biti određena samoizolacija u roku 14 dana“, najavio je Božinović.

Covid potvrde za koncerte i festivale

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi.

Inače, od 2. srpnja digitalne covid potvrde izdavat će se, osim putem sustava eGrađanin, i u 150 ispostava HZZO-a, te na mjestima gdje se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150.

Sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i digitalne COVID potvrde. Moći će ih izdavati HZZO, na platformi e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane” ističe Božinović.

Hrvatska je napravila i aplikaciju za izdavanje Covid potvrda, koja je trenutno dostupna na Apple Store trgovini aplikacija a uskoro se očekuje i uvrštenje u Google Play trgovinu aplikacija. 

hrturizam.hr

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije