8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Informativno – Što vam je činiti ako je istekla osobna iskaznica a niste mogli putovati u domovinu?

Zbog mnogobrojnih upita koji nam stižu objavljujemo članak i informacije vezane uz istekle osobne iskaznice. 

Što vam je činiti ako vam je tijekom pandemije istekla osobna iskaznica, živite u inozemstvu i niste bili u prilici ishoditi novu?

Ministarstvu unutarnjih poslova uputili smo pitanja kakve su odredbe za građane Republike Hrvatske kojima je istekla osobna iskaznica ili putovnica a nisu zbog aktualne situacije u mogućnosti putovati i to regulirati.

Aktualna situacija koja je u nekim zemljama tijekom pandemije ograničavala kretanje i putovanja zabrinula je sve koji su imali namjeru putovati u domovinu da bi pravovremeno produžili svoje putne isprave. Iz MUP-a je stigao odgovor koji donosimo u cijelosti.

PREDMET: Prijava privremenog odlaska izvan RH i istekle osobne iskaznice

Dopustite da Vas izvjestim o načinu na koji hrvatski državljana mogu regulirati prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske i ishoditi novu osobnu iskaznicu zbog isteka roka važenja prethodne, a uslijed epidemije bolesti COVID-19, što ste tražili Vašim upitom.

Hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji želi samo privremeno napustiti Republiku Hrvatsku radi zaposlenja, dugotrajnog liječenja i drugih razloga dužan je policijskoj upravi ili postaji na čijem području ima prijavljeno prebivaliśte u Republici Hrvatskoj dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu odnosno prijaviti privremeno boravljenje izvan Republike Hrvatske. Ako nije u mogućnosti doći u Republiku Hrvatsku, obavijest o svojem privremenom boravku u inozemstvu može dati i u diplomatskoj misiji-konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu. To, naravno, mora potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom o razlozima privremenog boravka u inozemstvu. Osoba koja privremeno boravi u inozemstvu ima i dalje prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Obvezu prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske ima osoba koja napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana. Smatra se da osoba boravi izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana i u slučajevima kada ona povremeno dolazi u Republiku Hrvatsku, ali u razdoblju od godinu dana ne boravi u Republici Hrvatskoj ukupno dulje od tri mjeseca.

Dakle, osobe koje su zaposlene u inozemstvu, ali nemaju namjeru trajno se nastaniti u inozemstvu, nisu dužne odjaviti prebivalìšte u Republici Hrvatskoj. Te osobe su dužne dojaviti da privremeno borave u inozemstvu i dojavu obnoviti nakon proteka razdoblja od 5 godina te nadalje dojavu o privremenom boravku u inozemstvu obnavljati nakon svakog daljnjeg proteka razdoblja od tri godine, ako i dalje budu boravile u inozemstvu.

Kako bi se smanjili kontakti i mogućnost širenja bolesti COVID-19, u svim policijskim upravama i policìjskom postajama bio je obustavljen neposredni rad sa strankama, osim u opravdanim i žurnim slučajevima. Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, bili su obustavljeni i svi postupci reguliranja prebivališta.

Uzimajući u obzir prednje navedeno, Ministarstvo unutarnjih poslova odnosno sve policijske uprave i policijske postaje blagonaklono će se odnositi prema građanima čiji zahtjevì za produženje ili prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske budu podneseni izvan zakonom propisanih rokova.

Vezano za drugi dio upita koji se odnosi na nemogućnost hrvatskih državljana kojima je istekla osobna iskaznica daći i ishoditi novu osobnu iskaznicu, obavještavam Vas da je Hrvatski sabor donio dopune Zakona o osobnoj iskaznici („NN”42/2020) i Zakona o putnim ispravama hrvatskih drżavljana („NN”, broj:42/2020).

Sukladno odredbama tih zakona, osobne iskaznice i putovnice, čiji je rok važenja istekao počevši od 11. ožujka 2020. godine, kada je proglašena epidemija bolesti COVID-19 za područje Republike Hrvatske, ili će isteći za vrijeme trajanja epidemije, smatrat će se valjanima i nakon ìsteka roka važenja, a najduže 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Stoga građani do isteka navedenog roka neće morati (iako mogu ako to žele) podnositi zahtjeve za izdavanje novìh osobnih iskaznica i putovnica.

Gdje se obratiti ako i dalje imate pitanja i nedoumica?

Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je od Ministarstva vanjskih i europskih poslova da preko diplomatsko — konzularnih tijela Republike Hrvatske u inozemstvu o tome na odgovarajući način obavijesti i druge države.

MVEP

Sve adrese nadležnih veleposlanstava možete pronaći na ovoj poveznici: OTVORI

Svi koji imaju nedoumica, mogu se također javiti Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kontakt broj za informacije za prelazak državne granice

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije