6.5 C
Zagreb
1.8 C
Zürich
10.5 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
16.1 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH je Lidija Sarić Cvijin

Pobjednica FB glasovanja, odlukom publike, je Lidija Sarić Cvijin iz Srbije. Prva pratilja je Kinga Deniza Dancze, a druga pratilja Darinka Orčik, obje iz Mađarske

Osma Revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH online održana je 7. srpnja. Sudjelovale su prve tri nagrađene djevojke s prijašnjih Revija i među njima se birala najljepša od najljepših. Pobjednica FB glasovanja, odlukom publike, je Lidija Sarić Cvijin iz Srbije koja je dobila srebrnu ogrlicu i narukvicu s  pozlatom iz Višića, u okolici Čapljine. Prva pratilja je Kinga Deniza Dancze iz Mađarske, nagrađena replikom srebrnih naušnica i ogrlice iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta a druga pratilja je Darinka Orčik iz Mađarske koja je dobila repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina sela, u okolici Tomislavgrada.

Sve tri djevojke dobivaju i torbe Lovely bags, dar vlasnice i dizajnerice Marije Perić.

Sudionice 8. Revije pozdravio je zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš i savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Žana Ćorić. Od gostiju su se pridružili i Petar Hategan iz Rumunjske, Ljerka Sindik iz Crne Gore, Manda Oršulić iz Njemačke, Katarina Horvatović iz Zagreba te sudionice prijašnjih Revija. Pobjednica je sudionica 1. Revije koja se još uvijek sjeća odličnog programa i druženja u Tomislavgradu. Svi su se složili da je cijela ideja Revije posebna, i dalje treba podupirati i njegovati jer je iznimno važan za povezivanje djevojaka hrvatskih korijena iz cijeloga svijeta, za promociju bogatstva hrvatske tradicijske kulture i folklorne baštine kao i za očuvanje hrvatskog identiteta. Voditeljica i producentica zoom Revije bila je mr. sc. Snježana Jurišić, voditeljica Odjela za kulturu HMI-ja.

Tekst: Snježana Jurišić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije