18.7 C
Zagreb
11 C
Zürich
Nedjelja, 19 rujna 2021

Izložbom otvorena suradnja Hrvatske i Nizozemske na području Sisačko-moslavačke županije

Pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva kulture i sporta, Hrvatskog Svjetskog Kongresa i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj u četvrtak, 20. kolovoza 2021.g. u Sisku je otvorena izložba i prvi festival pod nazivom Kulturna industrija SMŽ.

Udruga KroNland mlada je i tek novoosnovana udruga nastala netom nakon potresa, koji je 29. prosinca 2020. zadesio gradove Petrinju, Sisak i Glinu, kao i gotovo cijelu Sisacko-moslavačku županiju. Osnivanje udruge potaknula je Siščanka Sandra Drnić koja posljednje dvije godine živi i radi u Nizozemskoj.

“Naravno da me je potres silno pogodio jer je riječ o gradu u kojem sam rođena i u kojem sam provela veći dio svog životnog vijeka,” riječi su ove aktivistice koja je u nekoliko mjeseci, uz osnivanje udruge pokrenula i jedan, hvalevrijedan projekt.

Hrvatska dijaspora oduvijek je pomagala Hrvatsku u najtežim trenucima, i kao što je to bio slučaj i za vrijeme trajanja Domovinskog rata, hrvatska zajednica  u Nizozemskoj brzo je odreagirala i ovoga puta. Već dan nakon potresa započela je akcija prikupljanja financijske pomoći na inicijativu Zaklade Hrvatska mladež Nizozemska koju predvodi Goran Strniša, ujedno i predstavnik Hrvatskog svjetskog kongresa u Nizozemskoj te član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Također je istovremeno započela i koordinirana akcija prikupljanja humanitarne pomoći od strane fra Miše Sirovine iz Hrvatske katoličke župe svetog Nikole Tavelića iz Rotterdama gdje je upravo i najveći broj Hrvata u Nizozemskoj te Jure Čačića, rođenog Zadranina iz Rotterdama koji je svojom inicijativom potaknuo veliki broj Hrvata u Nizozemskoj na sudjelovanje u toj hvalevrijednoj akciji prikupljanja humanitarne pomoći nastradalima u potresu.

Web portal KroNland tjednima je marketinški pokrivao cijelu akciju što je urodilo plodom. U svega tjedan dana hrvatska zajednica u Nizozemskoj prikupila je gotovo 30’000 eura, novac koji je kasnije usmjeren stradalima u potresu, a prikupljeno je i nekoliko šlepera humanitarne pomoći.

Prvi šleper humanitarne pomoći stigao je u Marinbrod već 1. siječnja 2021.g. “Nakon što sam osobno predala humanitarnu pomoć stradalim ljudima na području Banovine, vrlo brzo mi je bilo jasno da nije riječ samo o razrušenim domovima, selima i gradovim, već i o nečem puno ozbiljnijem i težem. To je kolektivni stres i teško psihičko stanje svih žitelja ovoga, po drugi put teško nastradalog kraja. Spontano se u meni izrodila ideja o potrebi stvaranja hrvatsko-nizozemskog društva sa ciljem, ne kratkotrajnog programa pomoći ovome kraju već s namjerom pokretanja dugotrajnih projekata vezanih uz oporavak i revitalizaciju Sisačko-moslavačke zupanije. Uz to želimo se aktivirati i u nekim drugim, zapostavljenim dijelovima Hrvatske poput nažalost, danas raseljene Osješko-baranjske županije,” kaže Sandra. 

Ciljevi Udruge KroNland idu u različitim pravcima koji sežu od poticanja, organiziranja, unaprijeđenja i promocije kulturne, znanstvene, umjetničke, sportske, turističke, gospodarske i drugih oblika suradnje između hrvatskog i nizozemskog naroda, do poticanja i razvijanja dobrih međunarodnih odnosa, predstavljanja kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, razvojnih, gospodarskih i drugih društvenih postignuća te kontinuirani rad na razvijanju mirotvorstva i međunarodnog razumijevanja i suradnje. 

Osnivačice Udruge KroNland su predsjednica Sandra Drnić, Lucija Mrksa, tajnica udruge, te suosnivači Jelica Grgić, Tea Miličić i Moreno Vuleta, koji ujedno obnašaju i vodeće funkcije Udruge KroNland. 

Vođeni jasnim ciljevima i idejama, Udruga KroNalnd do sad je uspješno razvila svoj prvi projekt. Riječ je o web-portalu KroNland koji služi promidžbi i brendiranju hrvatske kulture na području Nizozemske.

Ciljevi web-portala su upoznavanje nizozemskog, ali i svih ostalih naroda s hrvatskom kulturom, gastronomijom, hrvatskim slikarima, književnicima i izumiteljima kroz povijest, hrvatskim načinom života te upoznavanje hrvatskog krajolika i promoviranje Hrvatske, posebno ruralnih dijelova izvan granica Republike Hrvatske. 

KroNland je glavni i trenutno jedini službeno registrirani javni elektronički medij za hrvatsku zajednicu na području Nizozemske. “Smatram da hrvatska zajednica koju čini desetak tisuća Hrvata na području Kraljevine Nizozemske nije dovoljno istaknuta i vidljiva, unatoč mnogobrojnim Hrvatima, koji su godinama itekako aktivni na društvenoj i kulturnoj nizozemskoj kulturnoj javnoj sceni,” naglašava Sandra.

Portal je trenutno na hrvatskom jeziku, no u planu nam je za iduću godinu uspostaviti trojezični portal na hrvatskom, engleskom i nizozemskom jeziku. Osim promocije književnih, likovnih, glazbenih i sličnih kulturnih programa i manifestacija, na portalu se redovito prigodno obilježavaju znacajniji datume iz povijesti oba naroda i obje države, promoviraju gastronomske, folklorne, zabavne i slične manifestacije koje promiču tradiciju hrvatskog i nizozemskog naroda.

KroNland već sad ima izuzetno istaknute i poznate suradnike poput televizijske voditeljice i urednice emisije Što je Klasika? Karoline Lisak-Vidović, Radovana Lucica Lutza, profesora na amsterdamskom sveučilistu i autora prvog i jedinog hrvatsko-nizozemskog rječnika, Ivana Kantocija, začetnika prve Hrvatsko-nizozemske zaklade iz 1991. Upravo je gospodin Kantoci svojim radom, zalaganjem i djelovanjem doprinijeo razvoju prvih bilateralnih odnosa između Kraljevine Nizozemske i tada tek priznate Republike Hrvatske.

Jedan od također vrlo bitnih ciljeva Udruge KroNland je i međunarodna kulturna razmjena hrvatskog i nizozemskog naroda, čime se Zaklada KroNland koja je isto tako osnovana i službeno registrirana na području Kraljevine Nizozemske nastavlja na rad i djelovanje Hrvatsko-nizozemske zaklade iz 1991. godine koju je vodio gospodin Ivan Kantoci. Veliku pažnju želi se pokloniti predstavljanju kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, razvojnih, gospodarskih i drugih društvenih postignuća Nizozemske, kao jedne od socijalno i ekonomski najrazvijenijih europskih zemalja zainteresiranoj javnosti u Republici Hrvatskoj.

S tim je povezan i veliki projekt, a to je Prvi festival Kulturna industrija koji se održao od 16. do 25. kolovoza 2021. na području Sisačko-moslavačke županije.

Isto tako već su započeli rad na trećem projektu, a to je projekt Dani hrvatske kulture koji će se održati sredinom iduće godine na području Kraljevine Nizozemske.

Kroz takve festivale želi se promovirati hrvatsku kulturu na području Nizozemske, a kroz gostovanje klapa, književnika i sl., jače poraditi na promidžbi hrvatskih tradicijskih proizvoda.

Sandra Drnić i Renate Bensee, nizozemska fotografkinja (V. Keulards)

Vezano uz Prvi festival Kulturna industrija za ovu godinu, Sandra ističe goste koji aktualno borave u Sisačko-moslavačkoj županiji. To su amsterdamski muralisti u organizaciji ASA Amsterdam Street Art association, koji zajedno s ekipom iz udruge Green Hill Sisak oslikavaju zajednički mural kao simbol jačanja prijateljstva hrvatskog i nizozemskog naroda, ovoga puta kroz kulturu i umjetnost.

Osim muralista, grad Sisak kao i mnoge druge gradove i manja mjesta Sisačko-moslavačke županije obilaze i nizozemski volonteri, koji u organizaciji Udruge Zeleno Zlato, volontiraju na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici pored Petrinje.

A uz nizozemske muraliste i volontere po prvi put se u Holandskoj kući održala izložba fotografija istaknutih nizozemskih fotografkinja: Sabine van Wechem, Renate Bensee i Vivian Keulards.

Udruga je dobila snažnu potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj kao i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj. Osim odlične suradnje s novoizabranim županom Sisačko-moslavačke županije, Ivanom Celjakom, uspostavili su dobru suradnju s Hrvatskim svjetskim kongresom koji već dugi niz godina okuplja Hrvate koji žive izvan Hrvatske. Upravo na inicijativu HSK Nizozemske, Hrvati izvan Republike Hrvatske su se počeli okupljati u svrhu konkretne i dugotrajne pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji.

Festival Kulturna industrija samo je jedan mali dio različitog aspekta gospodarske i ekonomske suradnje i pomoći ovom teško nastradalom kraju i ljudima koji tu i dalje žive unatoč teškim uvjetima za život.

SD / RS

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije