18.7 C
Zagreb
11 C
Zürich
Nedjelja, 19 rujna 2021

VELIKI TURISTIČKI PROJEKT ZA BRINJE – OTVARANJE MULTIMEDIJALNOG MUZEJA S OKO 1000 PREDMETA IZ RATOVA ZVIJEZDA

Jedan od mnogih koji je u zadnjem valu iseljavanja otišao iz Hrvatske je Vinkovčanin Tomislav Štrbo koji uskoro planira povratak u rodno mjesto supruge Marine.

Tomislav Štrbo rođen je 10.02.1990.g u Vinkovcima gdje je završio Srednju ekonomsku školu. Nakon školovanja počeo je raditi na prvim poslovima, najčešće samo sezonski. Kako je kriza u Hrvatskoj postajala sve veća i teško naći dobar posao koji osigurava ono najvažnije a to je redovnu plaću, u veljači 2017. godine otišao je u Irsku. S njim je intervju napravio suradnik našeg portala Marko Perković.

Veza Tomislava s Brinjem

Moja veza s Brinjem dogodila se sasvim slučajno, pretpostavljam Božjom providnosti. Kad sam u rujnu 2017. godine došao iz Irske na godišnji u Vinkovce upoznao sam svoju suprugu Marinu koja je rodom iz Brinja. Dogodila se ljubav i vjenčali smo se 2019. godine. Nakon toga svaki naš godišnji odmor proveli smo u Brinju.

Želja za povratkom u Domovinu

Sad trenutno zajedno živimo i radimo u Irskoj, ali se planiramo vratiti i živjeti u Brinju. Na povratak nas potiče želja za rodnim krajem, nedostaju nam kuća, obitelj i ne želimo ostati doživotno u stranoj zemlji. Želimo se vratiti i pokušati ponovno boriti, ali ovog puta s određenim planovima. Irska nije loša zemlja, može se pristojno živjeti i priuštiti što god si poželiš, ali ipak nakon nekog nekog vremena nedostaje nam ono što smo ostavili u domovini – obitelj i prijatelji, to Irska ne može nadomjestiti.

Planovi za budućnost…

Nakon povratka u Hrvatsku planiramo otvoriti multimedijalni muzej s kolekcijom koja obuhvaća oko 1000 predmeta iz Ratova zvijezda. Sa sakupljanjem sam počeo od malih nogu, davne 1997. godine kad sam od roditelja za sv. Nikolu dobio prve figure koje su već tada bile rijetke, a čuvam ih i dan danas. U biti sve što sam u počecima skupljao imam i sada. Prije par godina napravio sam vlastitu Facebook stranicu Ranch Jakku sa svojom kolekcijom. Na stranici se može pratiti moj rad i nabavke novih predmeta za kolekciju. Također planiram pokrenuti i vlastiti klub borilačkih vještina te osnovati airsoft klub u Brinju. Najveću podršku dobivam od supruge Marine koja je također obožavatelj Ratova zvijezda.

Tomislavova poruka mladima

Poruka mladima bi bila – jednostavno živite svoj život, svoj san. Znam da nije jednostavno kao što je jednostavno to reći, to mogu iz vlastitog iskustva potvrditi. Bilo je puno odricanja, taj nesretno-sretni odlazak iz zemlje trbuhom za kruhom bio je pun gorčine i težine. Ali i tu se našla neka “srebrna nit” za koju smo se supruga i ja držali svo ovo vrijeme. Nikada nismo odustali od naših želja i naših snova. Zato živite svoj život i svoj san, a ostalo će kad-tad doći.

“Na kraju sve dobro završi, ali ako nije dobro onda nije ni kraj.”

Irska poslovica

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije