6.6 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
12.6 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
22 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

U Glini obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Danas, 30. kolovoza diljem svijeta obilježava se dan sjećanja na nestale osobe. U Hrvatskoj se ovaj, za mnoge tužan dan obilježio u Glini gdje su, uz mnoge uzvanike obilježavanju nazočili i mnogobrojni članovi obitelji čiji su najmiliji nestali u Domovinskom ratu.

“Pomozite nam da pronađemo naše najmilije!”, poruka je kojom su na obilježavanje pozvali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH.

Tužna je činjenica da je još uvijek nepoznata sudbina 1.458 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 400 smrtno stradale osobe. To ukupno čini 1858 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata.

Uz duboko suosjećanje sa svima koji traže svoje najmilije i nadom da će se oni koji bilo što znaju javiti dijelimo službene informacije.

Knjiga nestalih osoba na području Republike Hrvatske

Proteklih godina, djelovanjem relevantnih državnih tijela, Međunarodnog odbora Crvenog križa, Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa te brojnih nacionalnih društava i drugih partnera Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, utvrđena je sudbina većine osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Međutim, brojne obitelji još uvijek nisu ostvarile temeljno humanitarno pravo – saznati istinu o sudbini svojih najbližih.

Namjena Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske jest pomoći obiteljima u ostvarenju prava na istinu o sudbini svojih članova. Knjiga je sredstvo u procesu traženja, ali i poticaj široj javnosti da pruži dodatna saznanja kojima eventualno raspolaže.

Sve informacije koje mogu pomoći u traženju nestalih osoba mogu se dojaviti i anonimno, telefonom, telefaksom i e-poštom.
Ako posjedujete informacije koje bi mogle pomoći u potrazi za nestalim osobama svoja saznanja možete dojaviti putem:

  • anonimnog telefona 072/111-111
  • telefona Uprave za zatočene i nestale 01/2308-759
  • telefaksa Uprave za zatočene i nestale 01/6195-951
  • redovne pošte na adresu: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, Trg Nevenke Topalušić 1, 10 000 Zagreb
  • elektroničke pošte ivona.paltrinieri@branitelji.hr; uznDr@branitelji.hr
  • osobno u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Upravi za zatočene i nestale

Više informacija: branitelji.gov

POVEZANI ČLANCI

Najnovije