7.7 C
Zagreb
6.9 C
Zürich
10 C
New York
9.7 C
Buenos Aires
15.6 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

U Zrinu obilježena tužna 78. obljetnica

U subotu, 11. rujna 2021.g. malo mjesto Zrin bilo je ispunjeno posjetiteljima iz svih krajeva domovine koji su došli odati počast žrtvama drugog svjetskog rata.

Mnogi od nas znaju tko je bio Nikola Šubić Zrinski, neki su čuli za Zrinsku goru i Zrin, rijetki su Zrin posjetili a samo mali dio zna za ono bitno – tužnu povijest koja je u Zrinu ostavila dubok trag.Nekada davno u Zrinu su se okupljali plemići, ostatci utvrde i crkve sv. Marije Magdalene još uvijek podsjećaju na to vrijeme. Prije drugog svjetskog rata u Zrinu je živjelo 850 stanovnika, Hrvata, njih 291 ubijeno je a ostali su protjerani, oduzeta im je imovina i zabranjen povratak u Zrin.

Zahvaljujući Sisačkoj biskupiji na mjestu stare crkve, srušene na Malu Gospu 1943. godine (9. i 10. rujna), podignuta je nova spomen crkva Našašća sv. Križa koja je blagoslovljena 14. rujna 2019. g. U Zrin vjernici hodočaste od 1996. godine, a svečani blagoslov nove crkve bio je 14. rujna 2019. godine. Tada je crkveno zvono nakon više od 76. godina, u Zrinu opet zazvonilo.

Ovogodišnja, sedamdeset i osma obljetnica stradanja Zrina obilježena je u subotu, 12. rujna 2021. godine. godine. Program obilježavanja započeo je molitvom pred križom podno starog rada, a slijedio je mimohod do spomen-crkve Našašća sv. Križa ispred koje je misno slavlje predvodio porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom i ravnateljem Zaklade za Zrin mons. Markom Cvitkušićem, biskupijskim ekonomom mons. Zdravkom Novakom, domaćim župnikom vlč. Stjepanom Filipcem i petnaestak svećenika.

Na početku je sve okupljene, a posebno Zrinjane i potomke prognanih Zrinjana koji ovdje oplakuju svoje najmilije, pozdravio biskup Vlado Košić poručivši kako smo se danas ovdje okupili da oplakujemo mnogobrojne žrtve i Bogu ih prinosimo u svojoj molitvi.

Nakon misnog slavlja položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja a mnogi su posjetitelji nakon toga obišli ostatke utvrde Zrinskih i crkvu sv. Marije Magdalene.

Spomen obilježje žrtvama 2. svjetskog rata

 

Povratak potomaka Zrinjana

Ono što veseli je veliki broj potomaka Zrinjana koji su ovu subotu bili u Zrinu. Jedna od njih je povratnica iz Australije, Branka Dembić-Ćubelić koja je u Zrinu kupila nekoliko nekretnina. “Imam jasnu viziju revitalizacije ovog mjesta”, kaže Branka. Za sada se kuju planovi a sigurni smo da će ona svoje ciljeve i ostvariti. Uostalom, tko će čuvati naše povijesno blago ako ne mi sami?

Želimo Branki uspjeh u ovom poduhvatu, a svim potomcima Zrinjana i onima kojima je stalo do očuvanja hrvatskog Zrina da ne zaborave ovaj kraj.

 

“Narod koji zaboravlja svoju prošlost, slijep ide u budućnost.” dr. Ante Starčević

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije