5 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
9.1 C
New York
19.7 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Predstavljanje rada “i-platforme” u Bosni i Hercegovini

U četvrtak, 14.10.2021. g. održana je svečana promocija i predstavljanje Udruženja “i-platforma” u Bosni i Hercegovini. 

Domaćin i moderator događaj u barutani u Starom gradu u Travniku bio je Enes Škrgo.

Na samom početku, prisutnima su se obratili domaćini, predstavnici Srednjobosanskog kantona Enes Kasumović iz Ureda za Europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu, te predstavnica Općine Travnik Amra Đelilbašić, pomoćnica načelnika.

Članovi Upravnog odbora i-platforme, Ivica Petrušić i Nenad Stojanović prisutnima su predstavili rad i-platforme u Švicarskoj, odnosno sami razlog nastajanja “i-platforme” i aktivnosti realizirane od 2015. do danas na području Švicarske. Između ostalog, objašnjen je i sami smisao imena “i-dijaspora/i-platforma” gdje “i” predstavlja vezivno tkivo za Bosnu i Hercegovinu, ali i dijasporu.

Naglašeno je da Udruženje, za razliku od ostalih udruženja dijaspore, okuplja ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost.

Nakon toga prisutnima se obratio i Tarik Kapić, predsjednik Upravnog odbora koji je pojasnio otvaranje sestrinske organizacije u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je do sada inicijativa za suradnju s dijasporom većinom dolazila iz dijaspore, dok će nakon osnivanja “i-platforme” u Bosni i Hercegovini ići u smjeru od lokalnih zajednica prema dijaspori.

Članovi Upravnog odbora su naveli da će u fokusu rada biti razvoj lokalnih zajednica i da je to jedan od razloga zašto je sjedište Udruženja u Travniku.

Prisutnim se obratila i predstavnica Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini, Azra Šarenkapa, koja je izrazila zadovoljstvo osnivanjem i-platforme u Bosni i Hercegovini i spremnost na suradnju.

Na kraju svečanog dijela predstavnik i-dijaspore u Bosni i Hercegovini, Aldin Vrškić, prisutnima je predstavio projekte realizirane u proteklih 18 mjeseci i najavio plan aktivnosti. U fokusu rada i-platforme u narednom periodu, kao i prethodnom, bit će razmjena znanja i vještina i realizacija inicijativa i projekata na lokalnom nivou.

Shodno tome, završnu prezentaciju je imala Dalida Karabdić, koordinator i-platforme za Kladanj i Tuzlanski kanton koja je na primjeru Kladnja pojasnila rad i-platforme i predstavila mnogobrojne projekte koji su realizirani upravo zahvaljujući djelovanju i-platforme putem lokalnih MeetUp-a.

Važno je napomenuti da su svečanoj promociji prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica s kojima i-platforma već ima ostvarenu suradnju, kao i lokalni akteri iz Travnika.

Nakon svečanog dijela druženje je nastavljeno u restoranu “Ex-Ponto” i završeno posjetom rodnoj kući nobelovca, Ive Andrića.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije