16.8 C
Zagreb
14.5 C
Zürich
16.6 C
New York
12.8 C
Buenos Aires
24.4 C
Melbourne
Utorak, 21 svibnja 2024
spot_img

Informacije – Prebivalište i boravište – Odjava/prijava

Zbog mnogobrojnih upita aktualiziramo informacije vezano uz odjavu/prijavu prebivališta. U članku donosimo poveznice na obrasce koje možete isprintati i pojašnjavamo što još morate učiniti ako mijenjate adresu i napuštate domovinu zbog iseljenja u inozemstvo, ili ako se iz inozemstva selite u Hrvatsku. 

Vašom odjavom/prijavom kod MUP-a učinili ste prvi korak. Važno je da se isto tako odjavite/prijavite kod Porezne uprave i kod HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje).

Prebivalište i boravište

Učestalo imamo priliku pročitati da netko od građana RH s boravkom izvan granica RH, suočen s činjenicom da je u domovini odjavljen po službenoj dužnosti, ne razumije zašto je odjavljen.

Svi koji duži niz godina borave u inozemstvu jako dobro znaju da se svaka promjena prebivališta mora u određenom roku prijaviti nadležnima (najčešće je to 14. dana).

Zakon o prebivalištu tražio je da do 29. prosinca 2014. godine svi građani s adresom u inozemstvu reguliraju pitanje prebivališta. Osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese), te osobe koje do navedenog dana nisu prijavile prebivalište i podnijele zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, 30.12.2014. godine odjavljene su iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Isto se događa i s onima koji zadnjih godina napuštaju RH a svoj status prebivališta nisu regulirali, tj, nisu prijavili privremen ili trajni odlazak iz RH.

Policijska uprava, odnosno postaja na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište ima ovlast po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe, ako se terenskom provjerom utvrdi da ta osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi. Isto se događa ako o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti, te druge pravne ili fizičke osobe.

Prebivalište

Zakon o prebivalištu kaže da je prebivalište mjesto i adresa u RH na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni i drugi interesi. Prijava prebivališta i boravišta podnosi se u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto boravišta.

  • Prebivalište se mijenja ako se osoba trajno nastani u drugo mjesto ili promjeni adresu
  • Prebivalište se odjavljuje ako se osoba trajno preseljuje u inozemstvo
  • Maloljetna djeca trebaju biti prijavljena na adresu jednog od roditelja
Boravište

Boravište je mjesto i adresa u RH gdje osoba privremeno boravi ali se na toj adresi nije trajno nastanila.

  • Boravište se obavezno prijavljuje ako traje duže od tri mjeseca
  • Boravište se može prijaviti ako ste hrvatski državljanin, bez obzira imate li prijavljeno prebivalište u RH
  • Boravište se može prijaviti samo dvije godine za redom na istom mjestu, izuzev ako je uvjetovano zdravstvenim razlozima, školovanjem, studiranjem ili obavljanjem privremenih poslova

Što morate učiniti, prije nego napustite Hrvatsku?

Prvi korak – Odjaviti se kod MUP-a

Pri tom valja obratiti pažnju da li odjavljujete prebivalište ili prijavljujete privremeni odlazak iz Republike Hrvatske. U slučaju da odjavljujete prebivalište, osobna iskaznica će vam se poništiti i vratiti, te ćete morati tražiti novu s adresom iz inozemstva. Ako se niste odjavili prije odlaska iz RH, to možete učiniti u diplomatsko – konzularnom predstavništvu. Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji na području Republike Hrvatske koja ima upravne poslove.

Izrada osobne iskaznice u diplomatsko – konzularnom predstavništvu nije moguća, moguća je samo odjava prebivališta ili prijava privremenog odlaska.

Odjava prebivališta radi trajnog preseljenja u inozemstvo

Zahtjev se podnosi u roku od 15 dana od useljenja u drugu državu i može se podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji ili u konzularno – diplomatskoj misiji RH u inozemstvu.

Odjavom prebivališta ne gubi se hrvatsko državljanstvo, nego se i nadalje ostaje hrvatski državljanin.

Prijava privremenog odlaska iz Republike Hrvatske

Zahtjev se podnosi ako osoba napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana a najduže do pet godina. U slučaju dužeg boravka, produžuje se dalje svake tri godine. Prijava se podnosi u policijskoj upravi ili postaji prema mjestu prebivališta ili putem diplomatsko – konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu.

O razlozima privremenog boravka izvan Republike Hrvatske mora se priložiti odgovarajuća dokumentacija: Potvrda o školovanju, svjedodžba, potvrda o zaposlenju, ugovor o radu, boravišna ili radna dozvola, liječnička dokumentacija, a u slučajevima neposjedovanja dokumentacije vlastoručno potpisanu izjavu o razlozima privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske.

Nakon povratka u Republiku Hrvatsku građani o povratku moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. 

Uputa – Kako ispuniti obrazac ODJAVA PREBIVALIŠTA 

Uputa – Kako ispuniti obrazac  PRIJAVA PREBIVALIŠTA

Uputa – Kako ispuniti obrazac PRIJAVA BORAVIŠTA

Uputa – Kako ispuniti obrazac PRIJAVA PRIVREMENOG ODLASKA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE 

Obrazac koji možete isprintati i ispuniti – OBRAZAC

Ako ste prijavili privremeni odlazak iz RH, dužni ste po Zakonu o osobnoj iskaznici s navršenih 18 godina podnijeti zahtjev za Osobnu iskaznicu. (Čl. 3, st. 2. Osoba s navršenih 18 godina života s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj mora ishoditi osobnu iskaznicu).

Vaša pitanja možete nam i dalje slati putem maila: info@moja-domovina.net

Izvor informacija/foto: ZAKON.HR  MUP

POVEZANI ČLANCI

Najnovije