26.5 C
Zagreb
21.1 C
Zürich
17.5 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Od danas Hrvati u SAD mogu putovati bez vize

Odluka koju je priopćilo američko veleposlanstvu u Zagrebu odnosi se na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu do maksimalno 90 dana

Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne suradnje dviju zemalja, poručuili su iz veleposlanstva.

– Zadovoljni smo što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza, jer je ovo bio dug ali važan proces, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming.

Više se ne treba dolaziti u veleposlanstvo, potrebno je samo otići na službenu stranicu i registrirati se najmanje 72 sata prije putovanja.

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti određene kriterije u borbi protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, a to je Hrvatska ove godine ispunila.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine, a putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

Foto: usembassy

POVEZANI ČLANCI

Najnovije