4.3 C
Zagreb
4.8 C
Zürich
-10.5 C
New York
17.5 C
Hong Kong
15.8 C
Melbourne
Subota, 4 veljače 2023
spot_img

In memoriam – Juraj Ćurković

U Stenjevcu je u srijedu, 27. listopada na posljednji počinak ispraćen Juraj Ćurković, čovjek koji je svojim radom i angažmanom kod mnogih Hrvata u Švicarskoj ostavio dubok trag.

Otišao je jedan divan čovjek a na njegov ispraćaj došli su mnogi koji su ga poznavali, među njima velik broj povratnika iz Švicarske.

Juraj je bio jedan od osnivača najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba u Švicarskoj – NK “Croatie” Zürich. U to vrijeme, početkom sedamdesetih nije bilo najjednostavnije djelovati klubovima koji nisu imali obilježja bivše države. Mnoge situacije iz tih godina mi je Juraj opisao ali je uvijek isticao ono što ga je posebno veselilo – mnogobrojne uspjehe koje je klub ostvario.

NK Croatia Zürich, 1971.

Povratkom u domovinu njegova veza sa Švicarskom se nije prekidala. Uz sinove koji su tamo ostali, posebna radost bili su mu unuk i unuka. U razgovoru su njegove oči uvijek imale poseban sjaj kad bi o njima pričao.

Isto tako, nije mirovao nego je i dalje bio izuzetno aktivan. Volio je more i uživao u jedrenju, ali je isto tako bio aktivan kad su se povratnici suočili s problemima oporezivanja inozemnih mirovina. Oni koji su ga poznavali, znaju da je uvijek, u onom što je radio bio temeljit. Svaka informacija koju bi podijelio bila je s njegove strane provjerena i točna.

Uz aktivno članstvo u klubu Švicaraca, pomogao je u osnivanju i djelovanju savjetodavno i našoj udruzi IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici. I iako mu je pomalo bilo dosta rada, redovito smo se čuli jer ga je jednostavno zanimalo kako napredujemo, što planiramo…

Posljednji pozdrav – prijatelji – povratnici iz Švicarske

Jurino ime ostat će zauvijek zapisano u njegovom klubu Croatiji. Iza njega ostaje dubok trag koji je ostavio kod onih koji su ga poznavali. Trag je to jednog posebnog čovjeka i dragog prijatelja kojeg će se zauvijek sjećati oni s kojima je surađivao.

Počivaj u miru dragi Jure, neka ti je laka hrvatska gruda koju si neizmjerno volio.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije