9 C
Zagreb
4.9 C
Zürich
12.5 C
New York
24.7 C
Buenos Aires
30.1 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Za dva tjedna kreće promjena u naplati cestarina kroz Sloveniju

Od 1. prosinca 2021. na slovenskim cestama kreće prva faza uvođenja sustava elektroničkih vinjeta za korištenje autocesta, kojim će se do 1. veljače 2022. postupno zamijeniti lijepljenje vinjeta na vjetrobransko staklo. Godišnje vinjete za vozila do 3,5 tona te godišnje i polugodišnje vinjete za motocikle bit će u prodaji već za dva tjedna

Slovenski državni operator autocesta Dars pokrenuo je web stranicu (zasad samo na slovenskom), na kojoj se nalaze sve potrebne informacije i na njoj se može kupiti i vinjeta, a moguće ju je nabaviti i na benzinskim postajama te prodajnim mjestima Darsa i drugih prodavača.

Najveća promjena odnosi se na motocikliste: ako kupuju godišnju ili polugodišnju vinjetu, ona se od 1. prosinca više neće moći kupiti u obliku naljepnice, već isključivo u obliku e-vinjete. Vozači osobnih automobila od 1. prosinca moći će kupiti godišnju i polugodišnju e-vinjetu, no ne moraju toliko žuriti s kupovinom – valjanost postojeće godišnje e-vinjete za 2021. godinu produljena je do 31. siječnja 2022. Tjedne i mjesečne vinjete i dalje će se moći kupiti u obliku naljepnice, no od 1. veljače 2022. i one će biti zamijenjene elektroničkim inačicama.

E-vinjeta bit će povezana s registracijskim pločicama vozila, tako da šeme s preljepljivanjem vinjete na drugo vozilo koje su pojedini vozači do sada znali primjenjivati više neće biti moguće. Ipak, ako želite nekome pokloniti vinjetu, to će i dalje biti moguće – dakako, ako je i ta druga osoba registrirani korisnik na portalu Darsa. U svakom slučaju, pri unošenju podataka, bilo na stranici, bilo na prodajnim mjestima, treba biti posebno oprezan i unijeti točan broj registracijskih pločica jer sam korisnik odgovara za točnost podataka.

Još jedna važna novost to je da godišnja vinjeta više ne vrijedi od 1. siječnja do 31. prosinca, već se aktivira od datuma koji korisnik odabere na stranici te vrijedi 365 dana. Ako korisnik tijekom trajanja vinjete proda ili odjavi vozilo, moći će je prenijeti na drugo vozilo u njegovom vlasništvu ili zatražiti povrat, kako navodi Dars, ‘razmjernog iznosa’ za neiskorišteni period. Međutim i tu treba biti oprezan – ako na novog vlasnika vozila prenesete i tablice, njemu ostaje pravo korištenja vinjete do kraja njezinog trajanja.

Cijene e-vinjeta identične su onima u obliku naljepnice: za osobne automobile do 3,5 tona godišnja vinjeta košta 110 euramjesečna 30, tjedna 15 euraGodišnja vinjeta za motocikle košta 55 eurapolugodišnja 30, a tjedna 7,5 eura dok kamperi i motorna vozila visine iznad 1,3 metra za godišnju vinjetu plaćaju 220 eura, mjesečnu 60, a tjednu 30 eura.

Kontrola e-vinjeta obavljat će se kamerama postavljenima duž mreže autocesta, na kontrolnim točkama i u vozilima za naplatu cestarine. Nakon što sustav provjeri vozilo podaci se automatski brišu, no ako se otkrije prekršaj (vozilo bez e-vinjete), podaci se čuvaju u sustavu do okončanja prekršajnog postupka. Propisana kazna za neposjedovanje vinjete iznosi 300 eura.

Foto: avtokampi.si Izvor: tportal 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije