6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Hrvatski Božić u New Yorku

Pripreme za Hrvatski Božić u New Yorku započele su proslavom 50. obljetnice Kolo Grupe kardinala Stepinca NY 20. studenoga 2021.g. u Hrvatskom centru New York.

Proslava je započela pjevanjem američke i hrvatske himne koju su otpjevali Kolo grupa kardinal Stepinac NY i Hrvatska škola.

Potom su govore održali član osnivač Zvonko Crnogorac, generalni konzul Republike Hrvatske u NY Nikica Kopačević i veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović. Fra Nikola Pašalić potom je blagoslovio ovo zajedništvo i večeru, a slijedila je tradicionalna večera koju je pripremila poznata hrvatska ugostiteljska tvrtka LaFortuna, poznata po izdašnim donacijama hrvatskoj zajednici u NY.

Hrvatska škola Kardinal Stepinac NY izvela je plesove iz Slavonije, dok je grupa Kolo Kardinal Stepinac NY prikazala plesove iz Prigorja. Alumni kardinal Stepinac NY obogatili su program tradicionalnim pjesama iz cijele Hrvatske, a završili spletom iz Turopolja. Program je bio posvećen 30.-godišnjici stradanja Vukovara i dvojici Hrvata koji su zaslužni za postojanje i uspješni rad Kolo Grupe Kardinal Stepinac od samog osnivanja 1971. godine, fra. Mladenu Čuvalo koji je vodio grupu na početku i g. Vladi Goviću.

Odbor Kolo Grupe Kardinal Stepinac zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli da se ova svečanost, 50-ta godišnjice mogla uspješno ostvariti. Oni će i dalje nastojati održavati hrvatsku kulturu i tradiciju jer je na svim članovima obveza da našu kulturnu baštinu, koja je srž našeg hrvatskog indetiteta prenesemo na buduće generacije.

Pedeset uspješnih godina i događaji koju su obljetnicu obilježili

Crkva sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela središte je okupljanja Hrvata u molitvi, pjevanju, plesu i očuvanju bogate kulture, baštine i jezika. Kroz desetljeća su se pobrinuli da te, duboko ukorijenjene tradicije prenesu na svoju djecu kako nikada ne bi zaboravili svoje korijene i odakle su došli. Kao rezultat tih nastojanja, 1971. godine osnovana je Hrvatska škola i folklorna skupina Kardinal Stepinac.

Sveti Nikola

Sveti Nikola 6. prosinca podijelio je darove djeci u Hrvatskom centru NY.

Hrvatska škola kardinal Stepinac NY organizirala je 12. prosinca tradicionalni božićni domjenak i priredbu u Hrvatskom centru, gdje su proslavili s roditeljima i prijateljima. Brojni hrvatski društveni klubovi organizirali su božićne zabave u hrvatskim restoranima kao što su Restoran Dubrovnik, LaFortuna, Konoba Hantington, Istra i Rudar Club, gdje su slavili uz hrvatsku glazbu i tradicionalnu hrvatsku kuhinju.

 

Božić

No poseban događaj je Polnoćka – misa koja se služi u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela i božićni domjenak. Božićnu misu Hrvati koji ovdje žive slave zajedno sa svojim obiteljima iz sve tri države; NY, NJ i Connecticuta. Pri tom se pjevaju tradicionalne hrvatske božićne pjesme.

Nakon mise svaka obitelj slavi kao i moja kod kuće s prijateljima i obitelji uz ukusnu tradicionalnu hrvatsku božićnu večeru, slastice i vino te pjevajući božićne pjesme (kolende).

 

Sretan Božić! – Ane Strazicic Rodriguez

(Foto:Kolo grupa i Hrvatska škola Kardinal Stepinac NY/privatan album)

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije