0.2 C
Zagreb
1.4 C
Zürich
5.8 C
New York
19.6 C
Hong Kong
14.6 C
Melbourne
Četvrtak, 20 siječnja 2022

Počela Zimska škola hrvatskoga folklora

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt  Hrvatske matice iseljenika, započinje danas, 3. siječnja 2022. i održavat će se deset dana u Hotelu Podravina i u Domu mladih u Koprivnici.

Škola se održava uz covid potvrde i poštivanje svih epidemioloških mjera. Kroz ovaj projekt ostvaruju se  važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne i Hercegovine te umrežavanje kulturnoumjetničkih društava iz Hrvatske i svijeta. Posebno nas veseli što su godinu 2022. proglasili Europskom godinom mladih i što Hrvatska matica iseljenika započinje godinu ovom inicijativom i aktivnostima usmjerenima mladim ljubiteljima folklorne baštine koji svojim djelovanjem pomažu očuvanju našeg kulturnog bogatstva.

Stručni program ŠFH osmislio i postavio je prije 58 godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima  hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a  ugradio je  suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Glavni cilj ovoga dugogodišnjega projekta Hrvatske matice iseljenika jest očuvanje izvornosti i autohtonosti ovog segmenta tradicijske kulture njegovanjem najvišeg standarda kvalitete. No, tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija ovog segmenta tradicijske umjetnosti.

Na Zimskoj školi 2022. podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga alpskog  područja, točnije plesovi, pjesme, nošnje i glazba Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području, podučavat će se plesovi i glazba gradiščanskih Hrvata te će u petak 7. siječnja 2022. od 21.00 do 23.00 sata premijerno predstaviti novo izdanje o Narodnim plesnim običajima gradišćanskih Hrvata po istraživanju i zapisima dr. Ivana Ivančana uz goste iz Kola Slavuj iz Austrije. U subotu, 8. siječnja 2022. u istom terminu planiraju predstaviti Božićne napjeve iz Podravine uz gostovanje ŽVS Đurđevčiće iz Đurđevca.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana,  Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina  te Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač  je maestro Siniša Leopold, dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a koji je proslavio 80. godina djelovanja.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Senka Jurina, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Nerina Štajner, Miro Kirinčić, gosti iz Austrije Štefan Novak, Lydia Novak i Philipp Tyran, a sve uz pratnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Organizatori zahvaljuju svima koji su pridonijeli organizaciji ovogodišnje Zimske Škole hrvatskog folklora, a posebno na partneru Gradu Koprivnica, domaćinu Hotelu Podravina te Podravki koja školu redovito prati.

Značaj  ovoga programa ove zime usprkos izazovima s putnim režimima i drugim epidemiološkim mjerama prepoznalo je više od 70 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako osim iz svih krajeva lijepe naše sudjeluju i folkloraši i tamburaši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Crne Gore i  Novog Zelanda.

Voditeljica projekta: mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije