0.2 C
Zagreb
1.4 C
Zürich
5.8 C
New York
19.6 C
Hong Kong
14.6 C
Melbourne
Četvrtak, 20 siječnja 2022

Zakonske promjene koje u Švicarskoj vrijede od 2022. godine

Najveći dio izmjena zakona i pravilnika stupio je na snagu 1. siječnja 2022. godine.

Sloboda kretanja: Hrvati od 1. siječnja 2022. godine imaju potpunu slobodu kretanja u Švicarskoj. Ako useljavanje hrvatskih radnika prijeđe određeni prag, Švicarska se može pozvati na zaštitnu klauzulu i ponovno ograničiti broj dozvola od 1. siječnja 2023. godine. Međutim, ovo ograničenje bilo bi moguće samo do kraja 2026. godine.

AHV broj: Vlasti u Švicarskoj sada mogu sustavno koristiti AHV broj za identifikaciju osoba. Cilj zakonske izmjene koja stupa na snagu je izbjeći zabunu i povećati učinkovitost uprave. U Parlamentu su kritičari izrazili zabrinutost zbog zaštite podataka i doveli u pitanje dodanu vrijednost nove uredbe.

Ovrha: Uredi za ovrhu mogu naplatiti naknadu od osam franaka ako se od ovršenika zatraži da osobno primi ispravu o ovrsi duga u uredu. S druge strane, evidentiranje povlačenja od strane nadležnog ureda za ovrhu ubuduće će biti besplatno.

Zdravlje: Novosti ima i u zakonu o kriterijima za prijem u zdravstveni sektor. Liječnici koji žele otvoriti ambulantu moraju raditi najmanje tri godine u priznatoj švicarskoj ustanovi za obuku u području za koje se prijavljuju. Također se moraju pridružiti u elektroničkom sustavu evidencije pacijenata i posjedovati potrebne jezične vještine.

Invalidsko osiguranje: 2022. godina donosi novosti korisnicima invalidskog osiguranja (IV). Ako je stupanj invaliditeta između 40 i 69 posto, sada postoji kontinuiran mirovinski sustav – plaćeni posao bi uvijek trebao biti isplativ za one koji su pogođeni. Kao i do sada, puna mirovina dodjeljuje se od 70 posto invalidnosti. Adolescenti i djeca sa zdravstvenim problemima te psihički bolesnici također bi trebali dobiti ciljanu podršku specijalista kako ne bi postali trajno ovisni o invalidskim mirovinama. Za medicinske procjene uvode se mjere osiguranja kvalitete i veća transparentnost.

Nasilje u obitelji: Žrtve obiteljskog nasilja i uhođenja trebale bi novom odredbom o elektroničkom praćenju i zabranom kontakta biti bolje zaštićene. Nacionalni telefonski broj sada je dostupan žrtvama nasilja koje traže pomoć.

Zračni promet: Osoblje u zračnim lukama od 1. siječnja će se pomnije provjeravati. Švicarska usklađuje sigurnosnu provjeru s onim u EU. Mjere iz Federalnog zakona o policijskim mjerama za borbu protiv terorizma (PMT) stupaju na snagu prije roka. Očekuje se da će cjelokupni PMT stupiti na snagu u prvoj polovici 2022. godine.

Cijene: U zakonu o kartelu i saveznom zakonu protiv nelojalne konkurencije primjenjuju se nove mjere za borbu protiv “švicarskog otoka visokih cijena”. Jedna od njih je i takozvana zabrana geoblokiranja. S geoblokiranjem internetski trgovci sprječavaju švicarske kupce da kupuju izravno u stranim trgovinama po lokalnim cijenama. Zakonske izmjene su protuprijedlog inicijativi za pravedne cijene.

Psihološka psihoterapija: Model novih odredbi stupa na snagu 1.srpnja 2022. godine. Psihoterapije koje provode neovisni psihološki psihoterapeuti sada se također plaćaju iz osnovnog osiguranja – pod uvjetom da se provode po nalogu liječnika. Do sada je bilo drugačije, ambulantne psihoterapije plaćale su se iz osnovnog osiguranja samo ako ih je provodio psihijatar. Za pacijente nova uredba znači veći izbor terapijskih mjesta, a time i kraće čekanje. Savezno vijeće također ograničava trajanje terapije po nalogu na petnaest sastanaka.

Porezi: Nasljednici mogu tražiti povrat poreza po odbitku na prihod od nasljedstva u svom kantonu prebivališta. Time se sprječava dvostruki povrat poreza po odbitku. Osim toga, paušalno se oporezuje privatna uporaba službenog vozila, što sada uključuje i putne troškove do mjesta rada.

Alimentacije: Pomoć u naplati zahtjeva za uzdržavanje prema obiteljskom pravu je standardizirana. To znači da će od 1. siječnja uzdržavane osobe imati jednak tretman u svim kantonima ako ne dobiju novac na koji imaju pravo. Do sada je kantonima bilo prepušteno da osmisle pomoć za naplatu dugova.

Osiguranje: Novosti u poslovanju s osiguranjem: revidirani Zakon o ugovorima o osiguranju, na primjer, daje vam pravo na odustanak od 14 dana. Dugoročni ugovori mogu se raskinuti nakon tri godine. Rok zastare za štete iz ugovora o osiguranju povećava se s dvije na pet godina. Također se vrše prilagodbe za elektroničko poslovanje.

 

srf.ch

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije