6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Informativno – Švicarska – Spajanje obitelji

Ako već boravite u Švicarskoj, a vaša obitelj je još uvijek u inozemstvu u ovom članku možete saznati pod kojim uvjetima možete svoje članove obitelji – djecu ili roditelje dovesti u Švicarsku.

O čemu se radi?

Ako ste dobili dozvoli boravka u Švicarskoj i želite da članovi vaše obitelji iz inozemstva dođu u Švicarsku, možete podnijeti zahtjev za spajanje obitelji.

Ovisno o vašem statusu prebivališta u Švicarskoj, spajanje obitelji je vaše pravo ili opcija koju će ispitati i odlučiti vlasti. Za razliku od dozvole C, dozvola B ne daje nužno pravo na spajanje obitelji, ali ga vlasti ipak mogu odobriti. Tražitelji azila ne mogu podnijeti zahtjev za spajanje obitelji.

Tko vam se može pridružiti u Švicarskoj?

Ne možete sve članove obitelji dovesti u Švicarsku. Što spajanje obitelji uključuje ovisi o vašoj nacionalnosti.

Ako ste Švicarac / Švicarka

U Švicarsku možete dovesti sljedeće članove obitelji:

Vašeg supružnik ili registriranog partnera
Vašu djecu ili unuke ako su mlađi od 18 godina (ili mlađi od 21 ako su iz zemlje EU/EFTA ili ako su od Vas uzdržavani)
Vaši uzdržavani roditelji, baka i djed ako su iz zemlje EU/EFTA (izuzev ako studirate).

Ako imate državljanstvo EU/EFTA

U Švicarsku možete dovesti sljedeće članove obitelji:

Vašeg supružnika ili registriranog partnera
Vašu djecu ili unuke mlađe od 21 godine ili ako su uzdržavani
Vaše uzdržavane roditelje, baku i djeda (izuzev ako studirate).

Ako ste državljanin treće zemlje

U Švicarsku možete dovesti sljedeće članove obitelji:

Vašeg supružnika ili registriranog partnera
Vašu djecu mlađu od 18 godina.

Uvjeti

Brak ili registrirano partnerstvo je preduvjet za spajanje obitelji u Švicarskoj. Ako niste u braku sa svojim stranim partnerom ili ne živite u registriranom partnerstvu, ne možete dovesti partnera u Švicarsku, čak i ako imate švicarsko državljanstvo.

Ako želite da vas prati cijela obitelj, morate imati dovoljno velik stan (prema švicarskim standardima), jer bi obitelj nakon spajanja obitelji trebala živjeti zajedno.

Ako ste samozaposleni ili nezaposleni, morate dostaviti dokaz da imate dovoljno financijskih sredstava za uzdržavanje svoje obitelji.

Članovi vaše obitelji trebaju ispuniti sljedeće uvjete pri ulasku u Švicarsku:

  • valjanu osobnu iskaznicu ili putovnicu
  • vizu ako je potrebna
  • potvrdu iz zemlje podrijetla da postoji obiteljska veza
  • za osobe koje imaju pravo na uzdržavanje, potvrdu iz vaše matične zemlje ili zemlje porijekla da ste odgovorni za te osobe ili da ste živjeli s njima

ako vaš supružnik ne može na odgovarajući način komunicirati na nacionalnom jeziku mjesta u kojem ćete živjeti (barem usmena razina A1): potvrda da je upisan na tečaj jezika.

Rokovi

Općenito imate 5 godina da se prijavite za spajanje obitelji. Međutim, ako spajanje obitelji obuhvaća djecu stariju od 12 godina, za to imate samo godinu dana; ovo kraće razdoblje ima za cilj omogućiti starijoj djeci bolju integraciju u Švicarskoj.

Ako ste privremeno primljeni u Švicarsku (dozvola F), morate pričekati najmanje 3 godine prije nego što možete podnijeti zahtjev za spajanje obitelji.

Gdje možete podnijeti zahtjev za spajanje obitelji?

Svoj zahtjev morate uputiti kantonalnoj službi za migracije.

Prava i obveze u slučaju spajanja obitelji

Ako zahtjev za spajanje obitelji bude odobren, članovi vaše obitelji će dobiti boravišnu dozvolu; vrsta dozvole obično ovisi o vrsti dozvole koju sami imate.

Članovi vaše obitelji dobivaju dopuštenje za rad u Švicarskoj. Isključeni su vaši roditelji, baka i djed.

Samo osobe s kratkotrajnom boravišnom dozvolom (dozvola L) moraju prvo podnijeti zahtjev za radnu dozvolu od kantonalnih uprava za migracije i tržište rada.

Djeca koja dolaze u Švicarsku spajanjem obitelji ovdje pohađaju obveznu školu. Škola je besplatna i mora ga pohađati najmanje 16 godina. Školski sustav varira ovisno o kantonu. Pregled obrazovnog sustava u Švicarskoj možete pronaći na web stranici Švicarske konferencije kantonalnih ministara obrazovanja.

Zdravstveno osiguranje je obvezno i ​​privatno u Švicarskoj. Za svakog člana obitelji morate imati zdravstveno osiguranje.

Za više informacija pogledajte stranicu Preseljenje u Švicarsku.

www.ch.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije