6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Loše navike

Navike su u početku krhke kao nit paučine, ali ubrzo postaju čvršće od brodskoga konopca. Sveta nas Terezija Avilska opominje: Neka tvoji grijesi ne prijeđu u loše navike.

Stari je učitelj s učenikom hodao šumom. Starac se najednom zaustavi i pokaza na četiri iste biljke, rasle su nedaleko jedna od druge. Prva je tak isklijala iz zemlje, druga je pustila korijenje i ponarasla, treća je već bila nalik omanjemu grmu, a četvrta bijaše visoko stablo.

Učitelj reče svojemu učeniku:“Iščupaj prvu biljku.” Učenik ju vrlo brzo i lako iščupa. “Sada iščupaj drugu.” Učenik posluša ali mu je zadatak bio malo teži, no ipak ju je uspio izvući. “Sada iščupaj treću.” Učenik se morao jako namučiti i jedva ju je iščupao vukući ju objema rukama. “A sada”, reče učitelj, “pokušaj s četvrtom.” Učenik je obuhvatio stablo objema rukama i vukao ga iz sve snage, ali s visokoga stabla nije pao ni list.

“Isto se tako, dragi sine, događa i s našim lošim navikama. Dok se stvaraju, tj. dok su mlade, možemo ih se riješiti s Božjom pomoći. Kasnije ih je vrlo teško iskorijeniti, usprkos mnogim našim molitvama i pokušajima.”

Darko Tomašević / Drugačije evanđelje

Foto: Moja Domovina

POVEZANI ČLANCI

Najnovije