6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Informativno – Raditi u Švicarskoj kao stranac

Većini stranaca, ako žele raditi u Švicarskoj treba radna dozvola. Kako dobiti takvu dozvolu ovisi o nacionalnosti i vrsti posla koji se traži. U članku donosimo, vezano uz ta pitanja korisne informacije.

Državljani EU/EGP

Zahvaljujući slobodi kretanja ljudi iz Europske unije i Europskog gospodarskog prostora mogu ući u Švicarsku, tu živjeti i raditi.

Što učiniti za kratkoročni posao?

Ako radite za poslodavca u Švicarskoj najviše tri mjeseca ili ne više od 90 dana u kalendarskoj godini ne trebate ishoditi boravišnu dozvolu.

Međutim, poslodavac mora obavijestiti o vašem zapošljavanju putem postupka prijave za kratkotrajni radni odnos najkasnije jedan dan prije početka radnog odnosa nadležne kantonalne  vlasti koje obrađuju prijavu i daju informacije ako postoje pitanja.

Što morate učiniti za posao koji traje duže od tri mjeseca?

Prije nego što se možete zaposliti, morate podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu u svojoj općini prebivališta u Švicarskoj. Da biste to učinili, morate predočiti sljedeće dokumente:

  • važeću osobnu iskaznicu ili važeću putovnicu
  • izjavu vašeg poslodavca da će vas zaposliti ili potvrdu o zaposlenju (npr. ugovor o radu).

Boravišna dozvola vrijedi u cijeloj Švicarskoj i omogućuje promjenu posla ili poslodavca. Rok važenja ovisi o trajanju radnog odnosa.

Što moraju učiniti samozaposleni?

Svoj dolazak morate prijaviti općini u kojoj živite u roku od 14 dana i tamo podnijeti zahtjev za izdavanje boravišne dozvole.

Da biste to učinili, morate predočiti sljedeće dokumente:

  • važeću osobnu iskaznicu ili važeću putovnicu

Dokumente koji pokazuju da ste ili ćete biti samozaposleni s prihodom koji vam omogućuje uzdržavanje sebe i svoje obitelji (npr. poslovne ili računovodstvene knjige).

Kako tražiti posao u Švicarskoj?

Možete ući u Švicarsku i tražiti posao najviše šest mjeseci, za prva tri mjeseca vam ne treba dozvola. Zatim možete podnijeti zahtjev za kratkoročnu boravišnu dozvolu EU/EFTA-e koja vrijedi tri mjeseca godišnje, ali pod uvjetom da se sami možete uzdržavati.

Više informacija o građanima EU/EFTA-e: Živjeti i raditi u Švicarskoj možete pronaći na stranici Državnog tajništva za migracije, ili se možete obratiti kantonalnim tijelima za migracije ili tržište rada.

Ostale zemlje

Tko može raditi u Švicarskoj?

Državljani država izvan EU/EFTA-e mogu raditi u Švicarskoj samo ako su posebno kvalificirani. To uključuje, na primjer, rukovoditelje, specijaliste, osobe s diplomom nastavnika za više škole s višegodišnjim profesionalnim iskustvom.

Radna dozvola je potrebna i za kratkoročno plaćeno zapošljavanje, a broj dozvola je ograničen.

Dozvola se može izdati i za samozapošljavanje. Supružnici osoba sa švicarskim državljanstvom ili sa dozvolom stalnog boravka ne trebaju dozvolu.

Uvjeti?

Vaš budući poslodavac mora dokazati da je u gospodarskom interesu Švicarske da vas zaposli i da nije mogao pronaći odgovarajuće osoblje na tržištu rada Švicarske i EU/EFTA-e.

Poslodavac vas mora zaposliti pod istom plaćom i uvjetima rada kao za švicarske državljane.

Kako se dobiva dozvola?

U Švicarskoj vaš budući poslodavac mora poduzeti potrebne korake da dobije radnu dozvolu od kantonalnih tijela za migracije i tržište rada.

Međutim, ako želite biti samozaposleni, morate se sami pobrinuti za dozvolu.

Više o postupku za državljane izvan EU/EFTA-e možete saznati na web stranici Državnog tajništva za migracije.

Radna dozvola vam ne daje nužno pravo ulaska u Švicarsku. Ovisno o vašoj nacionalnosti, možda će vam trebati i viza.

Saznajte da li to utječe na vas i što trebate učiniti na OVOJ web stranici.

Nakon dolaska u Švicarsku, morate se prijaviti u uredu za registraciju stanovnika u vašoj općini prebivališta u roku od 14 dana. Dok to ne učinite, ne smijete započeti svoj posao.

Ne zaboravite se zdravstveno osigurati!

Sve informacije o švicarskom zdravstvenom osiguranju možete pronaći na ovoj stranici: OTVORI

ch.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije