6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Upis Hrvata izvan Republike Hrvatske na Fakultet hrvatskih studija

Otvoren je upis studenata u kvoti za Hrvate izvan Republike Hrvatske na Fakultet hrvatskih studija.  

Fakultet hrvatskih studija kao visokoobrazovna i znanstvena institucija usmjerena je na proučavanje svih elemenata hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog prostora te stanovništva – u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama u kojima su Hrvati autohtona manjina te hrvatskom iseljeništvu u zapadnoj i sjevernoj Europi i prekomorskim zemljama. Uzimajući u obzir potonje, logičan je izbor za sve one mlade Hrvatice i Hrvate izvan Republike Hrvatske koji žele naučiti više o svojem podrijetlu, što kroz nastavu, a što kroz istraživački rad. Takve osobe steći će potrebna znanja i vještine da po povratku u svoje zajednice postanu nositelji raznih aktivnosti kojima je cilj očuvanje i njegovanje hrvatskog nacionalnog identiteta te spona s Republikom Hrvatskom.

Fakultet hrvatskih studija u nizu je situacija dobio podršku brojnih hrvatskih uglednih iseljenika, organizacija i društava, pogotovo od kada je zaživio studij demografije i hrvatskoga iseljeništva. U tome se pored niza hrvatskih intelektualaca i javnih radnika istaknuo gospodin Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, kao i potonja organizacija kao cjelina. Nadalje, australski su Hrvati prepoznali mogućnost, pa i potrebu, da se upravo na Fakultetu hrvatskih studija obrazuju njihovi mladi naraštaji, koji će u budućnosti igrati važne i istaknute uloge u hrvatskim zajednicama diljem Australije. Stoga su, pored obimnog angažmana na promidžbi mogućnosti studiranja Hrvata izvan Republike Hrvatske na Fakultetu hrvatskih studija, odlučili od akademske godine 2023./2024. stipendirati jednu Hrvaticu ili Hrvata iz Australije, koja bi upisala/koji bi upisao studij demografije i hrvatskog iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija.

Prodekan za međunarodnu suradnju Fakulteta hrvatskih studija, Wollfy Krašić zahvalan je Australsko-hrvatskom kongresu i posebno gospodinu Asiću za poklonjeno povjerenje i podršku, uz nadu da će i niz drugih hrvatskih zajednica postupiti na sličan način te poduprijeti svoje mlade članove u želji da se obrazuju na Fakultetu hrvatskih studija.

Hrvati izvan RH hrvatski 2022

Hrvati izvan RH engleski 2022

Hrvati izvan RH njemački 2022

Hrvati izvan RH španjolski 2022

Propromotivni film o Fakultetu hrvatskih studija s engleskim podnaslovima može se pogledati na OVOJ poveznici

POVEZANI ČLANCI

Najnovije