6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Na Ironmanu se prvi put zavijorila hrvatska zastava

U američkoj državi Utah 7. svibnja 2022. g. održalo se svjetsko prvenstvo Ironman na kojem se prvi put natjecao, predstavljajući Hrvatsku Vukovarac Mario Brižanac.

Mario inače boravi u New Yorku i doputovao je u Utah sa suprugom. Jako su ponosni što se na jednoj takvoj velikoj sportskoj manifestaciji vijorila i hrvatska zastava.

Svjetsko prvenstvo Ironman već se 40. godina održava u mjestu Kona na Havajima i tu se natječu profesionalci iz cijelog svijeta. Zbog covida je odgođeno je 2021. godine i prvi put se održalo izvan Havaja.

Ironman je jedna od najtežih disciplina u sportu, pliva se 2.4 milje/3.86km, biciklira 112 milja/180.2km i trči 26.2 milje/42.2. Utrka zahtijeva velika odricanja, trening i disciplinu a St. George je jedna od tri najtežih Ironman utrka na svijetu!

Najzahtjevniji dio utrke je vožnja biciklom zbog konstantne uzbrdice do 7000 feet / 2133 m, na nekim mjestima je toliki uspon da natjecatelji bicikl moraju gurati.

Mario je utrku završio za 16 sati i 20 minuta, što je s obzirom na vremenske uvjete toga dana od 95f / 35 stupnjeva i jakog vjetra veliki uspjeh. Mario inače uz posao trenira trčanje jutrom i biciklom navečer poslije posla, plivanje jedan do dva puta tjedno.

Uspio je ostvariti svoj san – završiti utrku, proći kroz cilj i čuti one magične riječi na kraju: “YOU ARE AN IRONMAN”!

Autor: Ane Stražičić Rodríguez / Foto: privatan album Brižanac

POVEZANI ČLANCI

Najnovije