17.8 C
Zagreb
24.2 C
Zürich
24.4 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Utorak, 6 lipnja 2023

Spomen na žrtve Bleiburga održan u Beretincu i Črešnjevu

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin u nedjelju, 8. svibnja 2022. godine održana je komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih putova stradalih 1945. godine.

Komemoracija je održana, iz poštovanja prema vlč. Vilimu Cecelji na Majčin dan, u suradnji sa župom Sveti Ilija i općinom Beretinec. U prvom dijelu komemoracije položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobištu Savica.


Kod spomen križa na grobištu prvo je vijenac položilo izaslanstvo Općine Beretinec, a isti su položili načelnik Nikola Žganec i predsjednik općinskog vijeća Hrvoja Kapeš. U ime Društva vijenac su položili i svijeće zapalili Lidija Vukalović i Vladimir Horenec, a potom je molitvu predvodio vlč. Marko Zadravec, pastoralni suradnik u župi Sv Ilija, promotor dijela vlč. Vilima Cecelje od 2016. godine.

S početkom u 11 sati misu je u kapeli Svetog Mihaela u Črešnjevu predvodio vlč. Marko Zadravec, a nakon mise o stradanju stanovnika općine Beretinec i župe Svetog Ilije proroka u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju govorila je Jasenka Vidić.

U ime Društva za obilježavanje grobišta nazočne je pozdravio Franjo Črep, a na počeku svog obraćanja svim je majkama čestitao Majčin dan. U ime općine Beretinec prigodnim riječima obratio se načelnik Nikola Žganec, a Stanko Cecelja osvrnuo se na brigu vlč. Vilima Cecelje za izbjegle iz komunističke Jugoslavije i čuvanje uspomene na izručene vojnike i civile na Bleiburškom polju 1945. godine, kao i stradale u brojnim zarobljeničkim kolonama poznatijim pod nazivom križni put.

U završnom dijelu komemoracije na grobove žrtava Franje i Đure Kukret, odvedenih iz svoga doma u Črešnjevu 11. svibnja 1945. godine, ubijenih i pokopani u šumama kod Višnjice, odakle ih je potom iz masovne grobnice zaprežnim kolima dopremio otac i pokopao na groblju podno crkve Svetog Mihovila, Stjepan Boršćak, ubijenog u poratnom razdoblju Drugog svjetskog rata, te poginule u ratu Ivana Kolar iz Črešnjeva i Antuna Kukret iz Ledinca, zapaljene su svijeće, a molitvi za stradale bio je prisutan i brat Ivan Kukret i rodbina stradalih.

Franjo Talan

 

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
34SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije