33.7 C
Zagreb
24.8 C
Zürich
24.5 C
New York
28.7 C
Hong Kong
28.7 C
Melbourne
Ponedjeljak, 4 srpnja 2022

“NAŠA PRIČA”- 25. obljetnica Hrvatske dopunske škole Arbon – publikacija autorice Nade Strasser predstavljena u Arbonu

Dvadeset i pet godina djelovanja Hrvatske dopunske škole u Arbonu obuhvaća publikacija “Naša priča” autorice Nade Strasser 

ARBON – U ponedjeljak, 16. svibnja, u školi Stacherholz u Arbonu, održana je prezentacija publikacije «Naša priča» autorice Nade Strasser. Publikacija je to koja govori o 25 godina osnivanja i djelovanja Hrvatske dopunske škole u Arbonu, gradiću smještenom u švicarskom kantonu Thurgau. Publikacija je izdana pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je predstavljena u nazočnosti Hrvata iz tog kraja koji su i sami dali doprinos razvoju Hrvatske dopunske škole ili Hrvatske nastave u Arbonu.

Na predstavljanju publikacije nazočnima su se obratili generalni konzul RH u Zürichu Slobodan Mikac, Ana Števanja-Macan iz Züricha, a u ime Hrvatskog športskog društva «Zagreb» iz Arbona govorio je predsjednik kluba Robert Mašić. Svi oni istaknuli su važnost učenja i poznavanja hrvatskog jezika, kulture i povijesti te napomenuli da i mlađi naraštaji Hrvata tu tradiciju trebaju njegovati. Ana Števanja-Macan prisjetila se bogate zajedničke suradnje s Nadom Strasser te istaknula energiju i odlučnost koju autorica te publikacije posjeduje, što se pokazalo kroz mnogobrojne kulturne susrete koje su zajednički organizirale.

Gostima su se obratile i nekadašnje učiteljice Hrvatske nastave u Arbonu Helena Hrman te Danijela Babić, koje uz Arbon vežu lijepa sjećanja na rad u tome kraju, kao i uspješni projekti koje su ostavile iza sebe. Sadašnji učitelj Božo Vadlja izrazio je nadu da će se u Arbonu ipak upisati veći broj učenika Hrvatske nastave, što je i želja sadašnje predsjednice Udruge roditelja Mjesnog školskog odbora HDŠ Arbon Željke Žonke.

Uz HDŠ Arbon lijepa sjećanja vežu i Anu Plešu te Željku i Mladena Humljan koji su također godinama bili aktivni članovi te Udruge te svojim aktivnim djelovanjem doprinijeli mnogim projektima te uspješnom održavanju nastave.

Nakon pozdravnih govora prisutnima se obratila i autorica publikacije Nada Straser, koja je iznijela svoj osvrt na osnivanje Hrvatske dopunske škole u Arbonu te njenom 25-godišnjem djelovanju. Nada Strasser je bila dugogodišnja predsjednica Udruge roditelja Mjesnog odbora HDŠ Arbon te je svojom inicijativom uspjela pokrenuti osnivanje podružnice HDŠ Arbon uz tadašnju koordinatoricu HDŠ u Švicarskoj Stanislavu Račić.

Bilo je to 1994. godine, kada uslijed rata u Hrvatskoj, sve to i nije bilo jednostavno. Rezultat te inicijative Nade Strasser bilo je pokretanje nastave na hrvatskog jeziku u Arbonu te bogato djelovanje HDŠ Arbon u narednih 25 godina, a Hrvatska nastava u Arbonu postoji i danas.

U publikaciji su navedene i sve učiteljice i učitelji koji su djelovali u tom razdoblju u Arbonu, a iz Hrvatske se javio nekadašnji učitelj Nenad Milin koji je u svom pismu ukratko podijelio sjećanja na zajednički rad s Nadom Strasser i svoje djelovanje u školi kao učitelj.
Između ostalog, Nada je bila aktivna i u pokretanju Udruge «Hrvatski kulturni centar (HKC)» u Arbonu, koja također njeguje hrvatsku kulturu, jezik i tradiciju. Putem te Udruge organizirala je mnogobrojne kulturne događaje i aktivnosti (dolazak Gradskog kazališta mladih Split, različitih KUD-ova itd…)

Autorici je u pripremi publikacije pomogla profesorica pedagogije Katica Pavkić Špiranec. Nada se zahvaljuje roditeljima svih generacija učenika HDŠ u Arbonu, predsjednicima Udruge roditelja posebno Ani i Damiru Pleša, Željki i Mladenu Humljan te Željki i Danijelu Žonka kao i svim učiteljicama i učiteljima.

Nada Strasser se osobito zahvalila svima onima koji su neumorno radili 25 godina za HKC Hrvatski kulturni centar Arbon te posebice: Konjiciji Juli i Anti-Bobi, Božić Dragici i Anti, Terek Dijani i Mladenu, Sedlić Ankici i Ivici, Humljan Željki i Mladenu, Pušeljić Indiri i Zdenku, Bartelt Spomenki i Dilber Miroslavu. Oni su neumorno radili skoro na svim susretima kultura IKA-e u Arbonu. Velika zahvala svim dragim ljudima, koji su u svojim domovima udomaćili članove desetak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske. Osobitu zahvalu autorica upućuje na velikoj podršci svoje obitelji.

Nakon predstavljanja svog djela Nada je darovala publikacije pojedincima i roditeljima koji su zaslužni za djelovanje HDŠ Arbon. Predstavljanje publikacije završilo je prigodnim domjenkom i zajedničkim druženjem.

Autor: Helena Marino Hrman

Foto: R. Strasser

 

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije