34.8 C
Zagreb
23.7 C
Zürich
24.5 C
New York
28.7 C
Hong Kong
28.7 C
Melbourne
Ponedjeljak, 4 srpnja 2022

Intervju – Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac

Na zadnjim lokalnim izorima u nekim većim ali isto tako i u mnogo više manjih gradova birači su svoje povjerenje dali novim, najčešće mladim ljudima. Tako je bilo i u ličkom Otočcu gdje je za gradonačelnika izabran Goran Bukovac. Za neke, koji se politikom bave dugi niz godina iznenađenje ali ne i za one koji novog gradonačelnika poznaju. Nakon godinu dana zamolili smo ga za intervju.

Moja Domovina: Što je danas drugačije nego li je to bilo prije godinu dana u životu gradonačelnika?

Goran Bukovac: Uhodao sam se u posao i manje imam privatnog života. Moje ponašanje sada se ocjenjuje kao ponašenje gradonačelnika jer sam javna osoba. To je najveća promjena u mojem privatnom životu. Profesionalno mi je danas, godinu dana kasnije lakše nego na početku jer sam se u međuvremenu dobro uhodao. Upoznao sam izazove i svakodnevne probleme s kojima su građani suočeni.

MD: Prije nekoliko mjeseci, nakon popisa stanovništva imali smo priliku pročitati da je demografska slika u cijeloj zemlji loša te da je Ličko-senjska županija po tom pitanju izgubila dosta stanovnika. Kakva je situacija na Vašem području?

GB: Nažalost, pad stanovništva iznosi 14,37 posto i situacija nije sjajna. 2011. godine imali smo 9’754 stanovnika a danas imamo 8’361. Najveći pad stanovništva je u selima, najmanji u samom gradu. To nas međutim ne obeshrabruje, moramo živjeti u sadašnjem trenutku i mislim da ne trebamo zbog toga gubiti nadu i vjeru da će nam biti bolje.

MD: Kako pokušavate motivirati mlade da ostanu i imate li neke planove kako vratiti one koji su u zadnjem valu odselili?

GB: Kako sam u predizbornoj kampanji i govorio, najbitnije nam je da potičemo razvoj poduzetništva i privatnih inicijativa. Moramo već jedanput shvatiti da živimo u demokratskom društvu i u tržišnom ekonomsko-društvenom poretku. Nije nam namjera da ulažemo u pogone već da nizom politika pomažemo poduzetnicima da ostvaruju nove ekonomske vrijednosti. Konkretno smo smanjili prirez na porez i porez na potrošnju, u domeni gdje Grad odlučuje i izdaje suglasnost pokušavamo djelovati brže i efikasnije. Želimo da Gradska uprava bude modernija i na usluzi poduzetnicima i građanima. Taj proces neće biti lak niti će se dogoditi preko noći ali vjerujem da će se na kraju mandata vidjeti konkretni rezultati. Svakodnevno smo u kontaktu s potencijalnim investitorima, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva među kojima su i europski investitori. Želimo da se investira u znanje naših ljudi, nove, zelene i digitalne tehnologije. Radimo puno i na pisanju projekata i prema razvojnim fondovima i aktivnosti su nam usmjerene prema više strana.

MD: Uočili smo da su se proteklih mjeseci uredile šetnice uz rijeku Gacku. Udruga Baštinica organizirala je za otvorenje novouređene šetnice na Humcu zanimljiv događaj. Jesu li u planu uređenja planinarskih staza i ostalih sadržaja što bi moglo privući turiste?

GB: Grad Otočac prati djelovanje udruga civilnog društva, u posao im se ne želimo mješati. Znamo što je čiji posao i želimo im biti podrška u njihovom radu; financijska, moralna i materijalna. Udruga Baštinica puno radi na revitalizaciji kulturne baštine i promovira naš kraj na taj način. Planinarsko društvo Gromovača gdje sam i sam član uređuju planinarske staze na području Grada Otočca i Velebita. Tu je naš potencijal velik za outdoor aktivnosti i na toj ponudi želimo još više poraditi. Sve više turista dolazi u Hrvatsku ne samo zbog sunca i mora nego i zbog sadržaja koji mi možemo ponuditi. Trebamo se ugledati na Austriju gdje su uz zimski razvili i ljetni turizam, tu i mi imamo potencijala. Ne oslanjamo se samo na potencijal rijeke Gacke nego i Velebita koji nam je pred vratima. Planinarsko društvo nedavno je dobilo sredstva za rekonstrukciju planinarske kuće na Begovači. Velebit je po pitanju infrastrukture jako loš i nedostaje smještaj. Zahtjevi posjetitelja danas su viši nego prije, uz ugostiteljsku ponudu i smještaj je potrebno imati sanitarne čvorove, tuš a toga nažalost nema u ponudi. Potreba za objektima je velika, za sada od Zavižana do Paklenice u dužini od nekih 140 km možemo izbrojiti samo dva ili tri objekta, tu smo stazu prošle godine prešli u šestodnevnom planinarenju.

MD: Kakva je suradnja Grada sa županijom i ostalim gradovima Ličko-senjske županije?

GB: Suradnja je od početka zadovoljavajuća, kako sa županijom tako i s gradovima i općinama naše županije. Isto tako dobro surađujemo i s nekim drugim gradovima; Samoborom, Sv. Nedjeljom, Kninom, Kninsko-šibenskom županijom i šire. Cilj nam je povezati se s nekim gradom iz neke europske zemlje i tim putem ostvariti suradnju. Naravno, bilo bi idealno kad bi uspjeli pronaći grad iz nekog brdskog područja kao što su Bavarska, Austrija ili Švicarska. Tu bi mogli vidjeti kako funkciraju lokalne samouprave, poljoprivreda, obrazovni sustav i zdravstvene ustanove.

MD: Obrazovni sustav i školstvo u Otočcu. Koje mogućnosti se nude mladim ljudima nakon srednje škole i gimnazije? 

GB: Svi razmišljaju o nastavku svog školovanja negdje drugdje. Premala smo sredina i nije za očekivati da će ostati ovdje. Odlaze studirati u Zagreb, Rijeku, Split a ja im preporučujem da se ohrabre te krenu i u inozemstvo studirati. Sa skupljenim iskustvima neka nam se vrate i pomognu u razvoju, to bi bilo ono idealno. U gradu imamo vrtić koji je, nakon rekonstrukcije otvoren prošle godine, povećan je kapacitet i prima 180 djece. Međutim mjesta nije dovoljno, na listi čekanja imamo oko 50 djece. Kako se najavljuje obrazovna reforma i obveza predškolskog od treće godine života, planiramo napraviti još jedan objekt da bi mogli ponuditi svoj djeci mjesto. Za sada na području RH oko 80% djece pohađa vrtić, cilj Europske unije je da 96% djece pohađa vrtić. U školama planiramo sufinancirati poludnevni boravak za djecu čiji roditelji rade. 

Kad je u pitanju strukovno obrazovanje gdje je na tržištvu ogroman deficit, ponuda koju imamo nacionalno i na području županije nakon izobrazbe nije na tržištu upotrebljiva i na tom se žurno treba poraditi. Gdje danas možete danas zaposliti nekoga na primjer iz struke poslovni tajnik, ekonomski ili šumarski tehničar – nama trebaju u eksploataciji šumi traktoristi, sjekači i slično a jedan tehničar ima samo teoretsko znanje. Program izobrazbe šumarskog tehničara traje četiri godine, učenici skupljaju znanje koje ne mogu nigdje primjeniti, nakon izobrazbe najčešće rade kao konobari, pomoćni radnici na građevini ili odlaze u inozemstvo. Nedostaju nam isto tako stručnjaci iz digitalne struke, dizajna, stolarne struke, drvne tehnologije…

U biti se sve može i jednostavno sažeti: predškolsko od treće godine koje nudi dobar temelj, kvalitetnu osnovnu školu te svakako poticati slobodni izbor mladih ljudi jer svatko od njih najbolje samdobro zna gdje se može pronaći. 

MD: Koja je Vaša poruka građanima Grada Otočca?

GB: Nećemo dozvoliti da ostanemo bez optimizma, vjere i nade da će sutra biti bolje. Svi trebamo zasukati rukave i uhvatiti se ozbiljnog posla.

U razgovoru s mnogim građanima Otočca i okolnih sela osjeća se isto tako optimizam koji je donio mladi gradinačelnik. Sigurni smo da će on sa svojim mladim timom potaknuti one, nužne promjene koje su Otočcu i okolici potrebne.

Foto: Ured gradonačelnika / MD

 

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije