6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Na istočnoj obali SAD-a obilježen blagdan sv. Ante

Ni kiša nije omela organizatore koji su na “Hrvatskoj Zemlji” u New Jerseyu pripremili tradicionalni piknik i time obilježili blagdan sv. Ante. Misno slavlje i procesiju predvodio je fra Nikola Pašalić.

Ovaj tradicionalni piknik na kojem se okupljaju Hrvati koji žive na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država održao se u nedjelju 12. lipnja 2022.g. na Hrvatskoj Zemlji u New Jerseyu. Organizator piknika je odbor Hrvatske zemlje koji se uz pomoć grupe vrijednih župljana iz crkve sv. Ćirila i Metoda i sv.Rafaela iz New York-a svake godine pobrine da svega ima u izobilju.

Dan prije događaja počinju pripreme; jedna ekipa veže pečenke koji se u rano nedjeljno jutro peku na ražnju, dok je druga ekipa zadužena za čevapčiće i ražnjiće. Sve to mora biti spremno u 12 sati za ručak koji slijedi nakon svete mise.

Događaj je, kao i uvijek započeo procesijom i svetom misom koju je predvodio fra Nikola Pašalić. Na kraju mise i podijeljenog blagosova fra Nikola se posebno zahvalio svima koji su marljivo radili da bi se ovaj piknik mogao održati na prekrasnom komadiću Hrvatske Zemlje u New Jersey. Zemlja je to koju su zahvaljujući fra Mladenu Čuvalu i Hrvatima iz hrvatske župe u New Yorku kupili i poklonili svojim župljanima uz obvezu da je održavaju za buduće generacije.

Da to tako i bude, za to se brine Kulturni klub kardinal Stepinac a dio koji im je poklonjen s pravom zovu Hrvatska Zemlja. Fra Nikola je u svom govoru zahvalio Bogu i svim braniteljima, a posebno onima koji su dali svoje živote za našu slobodnu domovinu Hrvatsku!

Vrijedne žene iz društva sv.Krunice svojim su tradicionalnim kolačima prikupile donacije za humanitarne akcije koje organiziraju. Gospođa Jelena Puljić Perić s ponosom je svima pokazala dokle su stigli s radovima crkve Drinskih Mučenica u Bosni i Hercegovini za koju prikuplja donacije.

Naravno, kao i svakom pikniku do sada nazočio je i Ivica Dubić (Croatian TV America) sa svojim hrvatskim suvenirima. A nije nedostajalo i ostalih hrvatskih domaćih delicija – od dalmatinskog pršuta, kobasica, pancete do slavonskog kulena.

 

Cijeli događaj su uljepšali divni tamburaši iz New York-a i Viktor Šarić. Događaju je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, Nikica Kopačević i osoblje konzulata.

 

Iako su vremenske prilike spriječile mnoge Hrvate, pogotovo one koji žive daleko od Hrvatske Zemlje u New Jerseyu, predsjednik odbora Hrvatske Zemlje, Ivica Kajić ipak je bio zadovoljan ugođajem, aktivnošću svojih prijatelja i lijepim druženjem.

I ovogodišnji hrvatski piknik, daleko od domovine bio je uspješan, njime se nastavila tradicija koja traje više od pedeset godina. Sigurno smo da će tadiciju nastaviti i nove generacije! Kratko rečeno – bio je to pravi hrvatski dan i Hrvatska u malom u Americi!

 

Autor: Ane Stražičić Rodriguez

Galerija:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije